L'Assemblea General de l'ONU ha adoptat aquest dimecres una resolució que reclama a Israel posar fi a l'ocupació de Palestina en el termini d'un any. La resolució, que com totes les de l'Assemblea no és vinculant, ha estat aprovada amb una majoria de 124 vots a favor, incloent-hi Espanya o França; 43 abstencions —Alemanya, Itàlia, Polònia o els Països Baixos— i 14 en contra, com ara Estats Units, Israel o l'Argentina. La resolució, però, és d'alguna manera, històrica, ja que és la primera que ha estat presentada per l'Estat de Palestina, que tot i no tenir estatut d'Estat ple ha guanyat algunes competències en els darrers mesos. La resolució demana a Israel "que posi fi sense demora a la seva presència il·legal en els territoris palestins ocupats i que ho faci no més tard de dotze mesos després de l'adopció d'aquesta resolució", i, d'altra banda, insta Israel a complir "de forma immediata" amb les obligacions que imposa el Dret Internacional, especialment en relació amb les decisions de la Cort Penal Internacional de Justícia (CIJ) sobre la Franja de Gaza. 

El text concreta les demandes a l'estat hebreu en diversos punts. Així, li reclama que "retiri les seves forces militars del territori palestí ocupat, incloent-hi l'espai aeri i marítim" i que posi fi a les "polítiques i pràctiques il·legals", com les activitats d'assentaments. En aquest sentit, exigeix ​​l'evacuació dels colons, l'enderrocament del mur i insta les autoritats israelianes a "derogar tota legislació o mesura que mantingui aquesta situació il·legal, incloent-hi aquelles que discriminen els palestins, així com aquelles que busquen modificar l'estructura demogràfica, composició, caràcter i estatus de qualsevol part del territori palestí". En altres punts exigeix ​​a Israel "que els palestins desplaçats durant l'ocupació puguin tornar al lloc de residència original", retornar-los terres, béns immobles i culturals, i també "reparar el dany causat a les persones dels territoris palestins ocupats". A més, demana a la comunitat internacional que no reconegui les conseqüències territorials, legals ni demogràfiques de l'ocupació de terres palestines.

 

La duresa del text contra Israel no ha convençut països com Canadà, Austràlia, Índia, Suïssa o països europeus, que han decidit abstenir-se. En conseqüència, la resolució aprovada aquest dimecres ha aconseguit menys consens que la del maig passat a la mateixa Assemblea a favor del reconeixement de l'Estat palestí a l'ONU, que va rebre el suport de 143 països i només nou van votar en contra.

En la presentació de la resolució, l'ambaixador palestí davant l'ONU, Riad Mansour, va dir: "Cap potència ocupant hauria d'atemptar contra els nostres drets inalienables. La justícia és l'única via cap a la pau. Respectin el dret internacional i no el sacrifiquin darrere de freds càlculs polítics". Immediatament després va prendre la paraula l'ambaixador israelià davant l'ONU, Danny Danon, que es va referir a aquest moment històric per a Palestina com "un circ on s'aplaudeix el terror" i va assegurar que aquesta resolució "retarda l'esperança de pau a la regió". "Qualsevol que voti a favor estarà col·laborant amb la violència i estarà incorrent en un insult al funcionament mateix d'aquesta institució", va reblar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!