Les males relacions entre Veneçuela i l'estat espanyol estan lluny de millorar. Tot just ara, s'obre un nou capítol incloent un nou actor a l'equació: els Borbons. L'Assemblea Nacional de Veneçuela (AN), on hi ha majoria chavista, ha aprovat un acord polític en què exhorta el govern espanyol a abolir la monarquia, en considerar-la una institució vinculada a la corrupció i una "expressió de la ultradreta".

 El president de la cambra, Jorge Rodríguez, ha plantejat la idea, en resposta a la decisió del Congrés espanyol, que va reconèixer l'antichavista Edmundo González Urrutia com a president electe de Veneçuela a les eleccions del 28 de juliol. Es tracta de "proposar al govern d'Espanya que sigui abolida la monarquia dels Borbons, que no ha servit per a cap altra cosa que no sigui per a la corrupció, per al descontrol, per a l'expressió de la ultradreta", ha sostingut Rodríguez. 

"És una vergonya que l'any 2024, ben entrat al segle XXI, encara hi hagi éssers humans i organitzacions polítiques i socials que considerin que unes persones estan destinades, per sang, a posar mà a l'erari públic d'un país. És una salvatjada, és una expressió bàrbara", ha sentenciat el polític chavista, qui ha afirmat que la monarquia és "una institució ridícula, basada en una cosa tan bàrbara com els drets de sang".

Trencar relacions

L'escalada en les hostilitats diplomàtiques entre els dos països segueix. La mateixa Assemblea Nacional de Veneçuela ha aprovat un altre acord polític que, en aquest cas, exigeix al govern de Nicolás Maduro trencar les relacions diplomàtiques, consulars i comercials amb Espanya. L'acord insta l'executiu de Maduro avaluar, "en un temps peremptori, la ruptura de relacions" amb el Regne d'Espanya, així com una "acció recíproca per grollera ingerència de la proposició adoptada al Congrés dels Diputats" del país europeu contra "la institucionalitat veneçolana".

A més, al document aprovat es rebutja "categòricament" la "nefasta resolució promoguda per la dreta feixista del Congrés" espanyol, al qual exhorta a respectar "la decisió del poble veneçolà que va triar sobiranament (...) Nicolás Maduro com a president reelegit".

Catalunya i el País Basc 

El reconeixement de González per part del Congrés espanyol va indignar el chavisme i ara, el parlament, sota el seu control, respon amb tot, fins i tot posant Catalunya i el País Basc a l'equació. Rodríguez ha arribat a posar sobre la taula la possibilitat que l'Assemblea Nacional de Veneçuela voti altres acords polítics per declarar la independència de Catalunya i del País Basc, com a represàlia pel suport que els diputats espanyols van expressar a González Urrutia.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!