L'Assemblea Mundial Amazigh (AMA), representant del poble berber o amazic, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a altres alts càrrecs de la Unió Europea, exigint a Espanya una reparació històrica per l'ús d'armes químiques contra la població civil durant la Guerra del Rif (1911-1927). Aquest missatge, recollit pel portal marroquí Yabiladi, denúncia els "crims contra la humanitat" ocorreguts durant la Guerra del Rif, destacant la "indiferència i insensibilitat" d'Espanya, França i la UE davant aquesta tragèdia encara "pendent de justícia".
L'AMA ha alçat la veu per a posar en evidència els efectes devastadors de l'"ús massiu d'armes químiques" contra la població civil durant el conflicte al Gran Rif. Substàncies com el gas mostassa, el fosgen, el difosgen i la cloropicrina, utilitzades en aquells enfrontaments, continuen afectant la regió i deixant encara avui víctimes de càncer. Afirmen que "la gravetat d'aquesta situació no pot ser ignorada", i l'associació berber insisteix que és necessari actuar de "manera responsable" per a reparar el mal causat. L'AMA recorda que, prèviament, havien presentat la seva petició al Rei Felip, qui va traslladar l'assumpte al Ministeri d'Afers exteriors i de Cooperació en ser l'òrgan competent. Lamentablement, les successives respostes dels ministres d'Exteriors, des de José Manuel García-Margallo fins a José Manuel Albares, han estat inexistents.
Amb motiu del 102è aniversari de la Batalla d'Annual, una fita significativa que va marcar la Guerra del Rif i que es commemora al Marroc cada 21 de juliol, l'AMA ha enviat el missatge exigint reparació, principalment a Espanya, però també a França. La carta també ha estat dirigida a alts representants de la Unió Europea, incloent-hi la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i a l'Alt Representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Josep Borrell.
No és la primera vegada que l'AMA expressa les seves demandes de justícia. El 2021, durant el centenari de la Batalla d'Annual, també es van dirigir al president de França, Emmanuel Macron, qui va delegar la resposta al general Jean Le Roch, del gabinet militar de la Presidència. No obstant això, des de llavors, cap de les instàncies responsables ha respost seriosament a les insistents peticions de l'AMA, segons expliquen.
Buscant "solidaritat i justícia", l'AMA insta ara la Unió Europea a examinar detingudament aquesta qüestió. A més, recorda les paraules del president Macron, qui durant el seu viatge a Algèria en 2017 va descriure la colonització com un "crim de lesa humanitat", reconeixent així la necessitat d'enfrontar el passat i buscar solucions per a aquells que han sofert les conseqüències de les accions passades. L'AMA no sols ha denunciat aquests crims històrics, sinó que també ha assenyalat exemples en altres països europeus, com Alemanya, Països Baixos i Bèlgica, on s'ha reconegut la gravetat de la colonització i els seus impactes en les poblacions locals.