ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Des de l'inici de la guerra, moltes persones hem après que Guissona (Segarra) és una mena de "petita Ucraïna". Aquesta informació a arribat a les mans d'alguns dels principals mitjans i serveis de notícies internacionals, com ara l'agència nord-americana Associated Press (AP), que ha dedicat tot un reportatge audiovisual a l'acollida de refugiats ucraïnesos a la petita localitat lleidatana. La peça està disponible a Youtube i conté un aspecte curiós: la primera imatge ens mostra com Guissona és un "municipi de la República Catalana". No són necessaris ni cinc segons per veure com la càmera enfoca aquesta suggerent denominació.

El reportatge d'AP explica com més de 200 refugiats ucraïnesos han arribat a la localitat de la Segarra des de l'inici de la guerra, el passat 24 de febrer. Es refereix a Guissona com "el bastió d'Espanya" en l'acollida de persones que fugen d'Ucraïna. "Gràcies a la diàspora ucraïnesa que ja viu allà, la solidaritat està en auge", s'apunta al principi de la peça. En aquest sentit, també fa saber que uns 1.000 ucraïnesos vivien allà abans que comencés el conflicte. En qualsevol cas, el document audiovisual està ben treballat.

 

La denominació de Guissona de "municipi de la República Catalana" recorda a una famosa acció que van portar a terme els Comitès de Defensa de la República (CDR) fa quatre anys. De fet, el 3 de març del 2018 va ser un dia en el qual molts municipis de la Catalunya Central van omplir-se de cartells republicans, una vistosa acció que va tenir lloc pocs mesos després de la celebració del referèndum d'autodeterminació de l'1-O del 2017.

Tornant a la qüestió dels refugiats, aquest dilluns el Ministeri de l'Interior va comunicar que Catalunya ja havia regularitzat la situació de 1.252 refugiats ucraïnesos que han arribat fugint de la invasió russa. Així, ja tenen la protecció temporal que els atorga el govern espanyol, és a dir, permís de residència i, en el cas dels adults, de treball. La xifra és un poc mes de la desena de regularitzacions portades a terme arreu de l'Estat, que han estat concretament 10.260 fins dilluns. Cal recordar que els desplaçats que arriben a Espanya poden sol·licitar la protecció temporal tant als centres d'acollida oberts per l'executiu de Pedro Sánchez a Barcelona, Madrid i Alacant, així com a les 54 comissaries provincials habilitades arreu de l'Estat.

Per la seva banda, cal destacar la manera en la qual Guissona s'ha mobilitzat per adaptar els refugiats ucraïnesos mitjançant l'organització de classes de català gratuïtes per facilitar-los la integració. La primera sessió, inicialment, es preveia per una vintena de persones, però la resposta dels refugiats va ser contundent i la convocatòria es va tornar un èxit: hi van assistir més de cinquanta persones.