La medalla de l'últim premi Nobel de la pau el periodista rus Dmitry Muratov ha estat venuda aquest dilluns a Nova York en una subhasta i ha recaptat la quantitat rècord de 103,5 milions de dòlars (98,3 milions d'euros), que aniran íntegrament destinats a Unicef per ajudar els nens ucraïnesos. La licitació, que ha estat conduïda per la casa Heritage de subhastes, ha durat 20 minuts en què el preu de la medalla ha pujat de 787.000 dòlars fins als 15 milions, quan de sobte un comprador anònim ha comunicat per telèfon que pagava 103,5 milions de dòlars, posant fi a la venda.

Encara que altres medalles guanyades per premis Nobel han estat venudes o subhastades en el passat, mai cap ha arribada a assolir ni tan sols la desena part d'aquesta quantitat, i de fet la medalla més cara s'havia venut per 4,76 milions de dòlars el 2014. La casa Heritage ha renunciat a cobrar les taxes que s'acostumen en les subhastes, per la qual cosa l'import complet anirà destinat a l'Unicef.

Muratov a la casa de subhastes / EFE

Muratov, fundador i director de l'últim diari dissident rus Novaya Gazeta -avui tancat- va ser convidat per Heritage a la licitació en un acte on ha estat victorejat pràcticament com una estrella de rock, amb continus "waw" del públic, però ell ha dit que per a ell "no es tractava de cap festa", sinó que volia parlar "de la solidaritat humana i les dificultats". Abans de començar la licitació, Muratov ha pujat a l'estrada i -expressant-se en tot moment en rus- ha recordat que dels 16 milions de refugiats ucraïnesos, un 40 % són nens, o que dos terços dels nens ucraïnesos han hagut de deixar les seves llars, una cosa que segons ell mai no havia succeït en un conflicte en tan poc temps. El periodista rus, que continua vivint a Moscou malgrat l'assetjament que pateix el seu diari i ell mateix -recentment va ser atacat en un tren amb pintura vermella per la seva oposició a la guerra-, ha dit que esperava que el seu gest servís d'inspiració i que altres persones es decideixin a desfer-se d'alguns béns per ajudar els menors ucraïnesos.

Altres medalles que s'han venut

El cap d'estratègia d'Heritage, Joshua Benesh, ha lloat la generositat del gest de Muratov, i ha dit a Efe que no és la primera vegada que un guardonat amb el Nobel subhasta la seva medalla, remetent-se al gest del científic danès Niels Bohr, guanyador del Nobel de Física el 1922. El 1940, durant la Segona Guerra Mundial, Bohr va decidir subhastar la seva medalla i lliurar tot el recaptat a l'Auxili Finlandès, una organització que ajudava també refugiats de guerra, i Benesh va comparar el seu gest amb el de Muratov.

Hi ha hagut altres vendes menys "altruistes", com quan el 2015 el premi Nobel de Física Leon Lenderman va vendre la que havia guanyat el 1988 per 633.000 dòlars per poder costejar-se les despeses mèdiques als Estats Units. El preu més alt assolit en una subhasta per una medalla del Nobel -que pesa 175 grams d'or de 23 quirats- van ser els 4,7 milions de dòlars pagats per la medalla del científic James Watson, però el comprador va anunciar en la licitació de 2014 que la comprava per restituir-la al propi Watson.