Només unes hores després que Ucraïna i Rússia signessin un acord per desbloquejar les exportacions de cereals, el port d'Odessa ha estat atacat amb míssils russos, segons denuncies les autoritats ucraïneses. Aquest port és un punt clau per a l'exportació de gra al mar Negre. "L'enemic ha atacat el port comercial marítim amb míssils de creuer classe Kalibr. Dos míssils han estat abatuts per les defenses ucraïneses, mentre que dos han colpejat la infraestructura del port", afirmen fonts ucraïneses recollides pels mitjans locals.
Els míssils haurien destruït part de la infraestructura del port, segons han avençat les autoritats ucraïneses, tot i que fins al moment encara no s'ha fet una estimació dels danys. Les primeres imatges que arriben dels fets no mostren amb detall el port. Tampoc se sap encara com podrà impactaran els efectes del bombardeig al comerç de cereals i gra, el qual des de la invasió russa està operant a mig gas provocant un efecte dominó que posa en perill les cadenes de subministrament alimentari de tot el món.
⚡️ 10 explosions reported in Odesa. Some rockets taken down by air defense. Fire in port, rocket strike in port area confirmed.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) July 23, 2022
In light of grain agreement a logical❓️ arises - who will ensure safety of grain ships in Odesa ports if 🇷🇺 continues strikes and how will it be done? pic.twitter.com/k8u7qMDEWn
Sobre l'atac al port d'Odessa d'aquest dissabte, el Kremlin encara no s'ha pronunciat. La ciutat ha estat en el punt de mira de les tropes russes des de l'inici de la invasió, ja que és un enclavament estratègic al mar Negre.
"Escopir a la cara" de l'ONU i Turquia
El govern ucraïnès ha acusat avui Rússia d'"escopir a la cara" l'ONU i Turquia amb l'atac llançat al port comercial d'Odessa. Es tracta d'una infraestructura clau en l'acord aconseguit ahir a Istanbul entre Kíiv i Moscou. L'acord contempla un corredor marítim per alleujar la crisi alimentària provocada pel bloqueig rus als ports ucraïnesos del mar Negre.
En el pacte, han mediat l'ONU i Turquia, dos agents que han tingut un paper fonamental en el desenvolupament de les negociacions. L'acord no era només un intent de destensar les relacions amb els dos països, sinó un mitjà necessari perquè la incipient crisi alimentària que assetja molts països afluixés. Tant el govern turc com l'ONU van celebrar ahir la firma d'aquest acord. Concretament, el secretari general de l'ONU, António Guterres, va afirmar que aquest pacte permetrà evitar "l'escassetat d'aliments" i "una catàstrofe per a milions de persones arreu del món". Ara, Ucraïna afirma que Rússia haurà d'assumir "tota la responsabilitat" si es trenca aquest acord.