Un dels llocs emblemàtics pel judaisme, la tomba de Josep, fill de Jacob, ha estat atacada per un grupuscle de palestins radicals. La tomba es troba a la ciutat de Nablus (Sekhem, en hebreu) a Cisjordània (Samària), enmig del territori sota el control de l'Autoritat Palestina, i representa un lloc sagrat pels jueus. La cobertura de la tomba ha estat destruïda i cremada, també un canelobre que hi penjava, escalant així més la tensió entre Israel i Palestina. Aquest acte vandàlic contra un dels símbols del judaisme es produeix enmig de la segona nit de detencions per part de les forces de seguretat israelianes a Cisjordània, arran d'un atac terrorista àrab el dijous passat a la ciutat costanera de Tel-Aviv. "No acceptarem aquest tipus d'atac a un lloc que és sagrat per a nosaltres, especialment la vigília de Pasqua", ha dit el primer ministre d'Israel, Naftali Bennett.

tomba josep

L'atac perpetrat per radicals palestins ha estat contra la tomba del patriarca Josep, un lloc venerat des de fa més de 3.000 anys pels jueus, però també pels cristians i els musulmans. Els radicals han vandalitzat un lloc on Josep -una de les figures més grans de l'Antic Testament- va ser enterrat segons marquen les antigues tradicions. Aquest mausoleu es troba al bell mig de la zona sota l'Autoritat Nacional Palestina, que hi té ple control com a zona A pels Acords d'Oslo, però que diversos cops a l'any, segons aquest tractat, han de facilitar l'accés als jueus perquè puguin també pregar-hi. És per això que visiten la tomba sovint amb una vintena d'autobusos que arriben sota escorta de soldats israelians.

El youtuber argentino-israelià Sergio Bacari ha mostrat com és una d'aquestes visites previstes pels Acords d'Oslo a la tomba de Josep, i la perillositat que té, perquè no sempre és respectada pels àrabs.

La història de Josep, que ocupa un lloc central a l'Antic Testament, marca el començament de l'expansió de les dotze tribus d'Israel a terres estrangeres, abans de l'alliberament final de l'esclavitud amb Moisès. Per molts jueus, Josep va ser el "primer sionista", capaç de ser fidel entre els infidels. Pels cristians, manté relació amb Crist, que va viure com Josep a l'exili d'Egipte i també va ser venut pels seus germans. L'atac al lloc sagrat jueu en plena Pasqua ha avivat les tensions religioses, que ja eren elevades a causa del mes sagrat musulmà del Ramadà.   

“El vandalisme de la tomba de Josep és un esdeveniment greu i una greu violació de la llibertat de culte en un dels llocs més sagrats per a tots els jueus. Viola els sentiments de tota la nació jueva, especialment quan es produeix durant el mes sagrat musulmà", ha dit el ministre de defensa d'Israel, Benny Gantz. "L'Estat d'Israel prendrà mesures per garantir que el lloc es rehabiliti i es torni ràpidament al seu estat original. A més, prendrem totes les mesures necessàries per evitar aquests incidents”, ha argumentat.

L'Associació Catalana d'Amics d'Israel ha reaccionat a l'atac contra la tomba: "Els llocs sota control de l'Autoritat Palestina no són segurs", ha lamentat. Aquesta entitat ha lamentat l'acte vandàlic contra un dels llocs sagrats del judaisme i ha criticat que els únics llocs sants de Pròxim Orient "preservats, protegits i de lliure accés per a tothom són els d'Israel i sota control israelià".