Durant mesos, la ciutat d'Avdiivka s'ha convertit en una segona Bakhmut. Ferotges combats, bombardejos i batalles. Des de l'octubre fins ara. De fet, no ha estat fins només uns dies abans del segon aniversari de la guerra a Ucraïna que el president rus, Vladímir Putin, s'ha pogut adjudicar la ciutat. L'exèrcit ucraïnès es va retirar dissabte, amb la qual cosa donava la victòria a Rússia, la més important dels últims mesos. "Deixeu els 300 ferits i cremeu-ho tot", li van ordenar suposadament a un soldat, segons recull la CNN. Hores després, la bandera russa ja onejava sobre la ciutat o el que en queda.
Els soldats van fer intents desesperats per escapar de les ruïnes de la ciutat, segons Viktor Biliak, un dels que hi era. En una publicació d'Instagram, tal com destaca la mateixa cadena nord-americana, exposa que "hi havia zero visibilitat. Es tractava només de supervivència. Un quilòmetre camp a través. Un grup de gats cecs guiats per un dron. Artilleria enemiga. El camí a Avdiivka és ple de cadàvers ucraïnesos". Finalment, un comandant el va informar per ràdio que els ferits no serien evacuats. Sis homes es van quedar enrere, els seus missatges eren difícils de llegir. "La seva desesperació. La seva perdició. Sempre es quedarà amb nosaltres. Els més valents són els que moren", destaca la CNN.
La dura batalla a Avdiivka
Avdiivka ha estat un dels focus de combat més intensos dels últims mesos. D'ençà d'octubre, la ciutat ha patit un setge semblant al de Bakhmut i ara són pocs els edificis que es mantenen dempeus. Els combats, però, no són nous. N'hi ha hagut des del 2014, des que els separatistes del Donbàs, simpatitzants de Moscou, van començar a alçar-se. Durant els últims vuit anys, hi ha hagut una fortificació de la ciutat i s'hi han construït moltes trinxeres.
Ucraïna, però, ha patit pressions en diversos punts i també s'està enfrontant a l'escassetat de municions. Una combinació que podria haver donat avantatge a Rússia. Abans de l'assalt terrestre final, va ajudar-se d'atacs d'artilleria i aeris. Va ser aleshores que l'exèrcit ucraïnès va prendre la decisió d'abandonar la ciutat. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir que la decisió es va prendre per "salvar les vides dels nostres soldats".
Els soldats abandonats
Ivan Jytnyk, sergent i metge de combat de trenta anys, en feia dos que lluitava a Avdiivka. Va quedar ferit greument i no podia moure's. El dijous va poder posar-se en contacte amb la seva germana Katerina i altres membres de la seva família a través d'una videotrucada. Una trucada que s'ha difós força a través de les xarxes socials. Katerina preguntava al seu germà si no venia ningú, si els seus homes eren amb ell o si estava sol. "Tots han marxat. S'han retirat. Ens van dir que un cotxe ens recolliria. Tinc dues cames trencades i metralla a l'esquena. No puc fer res". Va dir que hi havia mitja dotzena de soldats més en la mateixa posició, quatre dels quals tampoc no es podien moure. Ningú no els va anar a buscar.
Periodistes que treballen al mitjà Slidstvo.info van parlar amb familiars de tres dels ucraïnesos que havien quedat ferits. Katerina va dir al mateix mitjà: “Havien estat esperant el vehicle (d'evacuació) durant un dia i mig. I quan van adonar-se que ningú no els vindria a buscar, van començar a trucar. Quan Ivan em va trucar, tenia molt de dolor, li havien donat tot el que els quedava, però s'estaven quedant sense medicines i sense menjar”.
Reconèixer el cadàver d'un familiar a través d'un vídeo
Divendres, un bloguer militar rus va publicar un vídeo que mostrava els cossos d'uns quants soldats. El vídeo portava l'emblema de la 1a Brigada Eslava de l'exèrcit rus, que havia entrat al sud d'Avdiivka dos dies abans, segons múltiples relats. El text del vídeo diu que va ser filmat divendres a Avdiivka, en una instal·lació d'unitat militar. Es refereix a les tropes ucraïneses com a nazis i diu: "A la nostra terra només us espera la mort".
Katerina va reconèixer el cos del seu germà per la roba i per l'ampolla d'aigua que sostenia quan els russos els van treure de la posició del Zenit. I no va ser l'única. Una altra dona va reconèixer el cos del seu marit per un tatuatge. “El van cridar a files el 8 de març del 2022 i des d'aleshores va ser a Avdiivka tot el temps... La meva filla tenia quatre mesos quan el van mobilitzar”, va dir a Slidstvo.info. La mare d'un altre soldat va fer el mateix descobriment horrible.
No se sap com van morir els soldats, però diverses informacions d'aquest mateix portal assenyalen que l'exèrcit rus "va executar els ferits indefensos i desarmats, que van ser capturats i no podien moure's". La Fiscalia General d'Ucraïna va dir que s'havia iniciat una investigació sobre “violació de les lleis i els costums de la guerra, combinada amb assassinat premeditat” en el cas dels soldats ferits.
Putin elogia la victòria dels seus soldats
Vladímir Putin no va trigar a felicitar l'exèrcit rus per la conquesta del bastió d'Avdiivka. "El ministre de Defensa, general Serguei Xoigú, ha informat aquest dissabte al Kremlin el comandant en cap de les Forces Armades sobre la presa del control total (...) de la ciutat d'Avdiivka, a la República Popular de Donetsk", ha assenyalat la nota oficial. Mentrestant, Putin a través d'un telegrama, hauria felicitat "totes les unitats que van participar en combats per Avdiivka".
"Glòria eterna als herois caiguts en combat", va descriure missatge presidencial. També el cap de la regió de Donetsk imposat per Moscou, Denís Puixilin, va agrair a l'exèrcit rus la presa del bastió ucraïnès, situat a pocs quilòmetres de la capital regional del mateix nom i controlada per Moscou des del 2014.