El divorci està a l'alça a la Xina, i el matrimoni en crisis. Aquest és un fet que preocupa les autoritats, en un país que promou el matrimoni tradicional i la criança de fills, i que viu amb preocupació que la taxa de natalitat està estancada. Si més no, hi ha qui en mig d'aquesta crisi ha trobat una oportunitat per fer negoci amb el final de les relacions matrimonials ja sigui creant un record d'aquesta separació o pel contrari fent miques les fotos i memòries del passat.

Immortalitzar el final d'una relació

Com a fotògrafa de casaments, la vida de la Tan Mengmeng depèn en gran manera que la gent es casi, captant l'alegria i la felicitat de l'amor d'una parella. Però com la taxa de matrimonis a la Xina continua disminuint, la jove de 28 anys, que dirigeix ​​un estudi de fotografia a la província de Henan, ha volgut aprofitar l'altra tendència que sí que està creixent: els divorcis. A més dels amants que intercanvien vots, ara també fa fotos a parelles que volen commemorar, i en molts casos celebrar, el final del seu matrimoni. La Tan explica que des de l'any passat, ha fotografiat unes 30 parelles, capturant moments de desgràcia i alegria mentre tallen els seus llaços matrimonials. “Aquest és un bon negoci. Al cap i a la fi, val la pena gravar l'alegria i la tristesa", diu la fotògrafa. Explica que una parella que la va contractar, va triar un restaurant on van tenir la seva primera cita, i van demanar uns quants plats nostàlgics, asseguts l'un davant de l'altre immòbils, i "al final de la sessió de fotos, tots dos van plorar", explica la Tan a la CNN.

La imatge mostra un certificat de matrimoni esquinçat al costat d'unes roses. Foto: Tan Mengmeng (CNN)

Una fàbrica de divorcis

En un model oposat, en Liu Wei ha muntat una fàbrica als afores de Pequín, que ajuda les parelles divorciades a destruir les proves del seu matrimoni. Les cares de les fotos antigues del casament estan pintades amb aerosol, per garantir que es respecta la privadesa, abans de ser llençades a una trituradora juntament amb altres records. I per als qui busquen desesperadament el tancament i seguir endavant, es filma tot el procés. Liu envia als seus clients un vídeo, de vegades acompanyat amb una banda sonora optimista, abans que els residus s'enviïn a una instal·lació de transformació de residus en energia on es converteixen en biocombustible."Tot està tractat amb responsabilitat", assegura Liu, i que alguns clients hi troben un "valor terapèutic" al servei. Un exemple és el de la Cheng Lingli, una professora de 37 anys de Changsha, per a qui les fotos antigues del seu casament ja no tenen sentit, ja que es va separar del seu exmarit fa una dècada."Quan el meu fill em va preguntar fa poc per què encara conservava les fotos, em vaig sentir avergonyida de la meva procrastinació i vaig decidir que hi havia de fer alguna cosa", diu en una entrevista. "Em sentiria estranya cremar les fotos o trencant-les jo mateixa, així que vaig fer que algú altre ho faci per mi. Serà un tancament que no sabia que volia", conclou.

"Som un crematori d'aquestes fotos quan s'acaba el seu cicle de vida", diu el propietari en una entrevista al The Washington Post. El seu negoci aprofita que l'abocament de les fotos està prohibit per les normes estrictes que tenen les ciutats xineses a l'hora de separar els residus i que la privadesa també és un factor crucial per als seus clients. A més cremar fotos de persones que encara són vives es considera mala sort en la superstició xinesa, fins i tot quan són cònjuges separats. Els serveis del Liu Wei, que costen entre 8 i 28 dòlars, han tingut una demanda tan alta que el negoci està prosperant, i des que va obrir la seva fàbrica el 2021, ja ha destruït les fotos del casament d'unes 2.500 parelles.

Liu i el seu equip pinten les cares amb aerosol abans de tallar-les a trossos. Foto: Yufan Lu (The Washington Post)

Canvi d'actitud davant el divorci

Aquests dos negocis revelen que hi ha un canvi d'actitud del país envers la fi del matrimoni. Si bé temps enrere el divorci solia generar estigma a la societat xinesa, que sempre ha posat molt èmfasi en la unitat i l'estabilitat familiar, ara molts joves opten fins i tot per no casar-se. I entre aquells que decideixen casar-se, hi ha una major acceptació si el matrimoni no funciona. Les fotos compartides a les xarxes socials xineses Xiaohongshu mostren fins i tot algunes parelles signant els seus papers de divorci, o altres que posen amb el seu certificat de divorci. Per Peng Xiujian, investigador sènior de la Universitat de Victoria a Austràlia, els temps canviants reflecteixen una generació més jove que prioritza la llibertat personal i el desenvolupament professional. "La idea de quedar-se en un matrimoni infeliç, pel bé de les aparences o per obligació està perdent el seu control". Peng, que estudia les tendències demogràfiques a la Xina, també atribueix la disminució dels matrimonis a factors tant econòmics com socials, com ara l'entorn laboral d'alta pressió, un mercat laboral competitiu i l'alt cost de la vida.

El matrimoni cau en picat a la Xina

Les xifres oficials mostren que les taxes de matrimoni a la Xina estan caient en picat, disminuint anualment d'uns 13 milions el 2013 a menys de 7 milions el 2022, la més baixa des que es van iniciar els registres el 1985, i segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadística de la Xina. El país va experimentar un lleuger repunt l'any passat, fins als 8 milions, però les autoritats continuen preocupades per la tendència. Al contrari, el nombre de divorcis ha augmentat, arribant a un rècord de 4,7 milions el 2019, quatre vegades més que fa dues dècades, segons les dades. El govern ha intentat revertir l'augment, imposant una nova llei el 2021, que obliga les parelles a passar per un període de "reflexió" de 30 dies abans de separar-se. Aquest decret va provocar un descens temporal, però des de llavors el nombre de divorcis ha augmentat de nou, un 25% més el 2023 que l'any anterior.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!