El 2016 el Regne Unit va votar a favor d'abandonar la Unió Europea a conseqüència de la campanya del populista Nigel Farage, aleshores el capdavant de UKIP. Després va arribar la victòria de Donald Trump com a president dels Estats Units. Ara, en ple 2024, uns anys després, l'extrema dreta ha trencat el cordó sanitari que tots plegats havien prefabricat fins ara i ha entrat amb força al Parlament Europeu. Molts d'ells, comparteixen el nacionalisme populista de Farage, hostilitat cap a les polítiques migratòries, temes econòmics i la constant lluita contra les elits governamentals. 

Els paral·lelismes entre les eleccions dels EUA i les europees

Les eleccions dels Estats Units són molt diferents de les eleccions europees clar està, però encara s'hi podrien veure alguns paral·lelismes. Malgrat tot, el president Joe Biden hauria d'estar preocupat. L'última campanya a Europa va posar a prova amb èxit un missatge que barreja un potent còctel polític: la ira pública, per la qual cosa es percep com una migració fora de control, el dolor dels votants que enfronten preus alts i el cost per a les persones de lluitar contra el canvi climàtic. Trump està abordant amb força aquests temes als estats disputats que decidiran la cursa per la Casa Blanca.

Una altra lliçó de les eleccions europees és que en una era d'inflació els governants són vulnerables a un electorat descontent. Quan Biden arribi a la cimera del G7 a Itàlia aquesta setmana, s'unirà a un quartet de quatre líders occidentals afectats per les eleccions europees. El president francès Emmanuel Macron i el canceller alemany Olaf Scholz estan dolguts per la seva reprimenda a les eleccions europees que van premiar els partits d'extrema dreta que es fan ressò del fosc passat del continent. Tal com recull la CNN, els baixos índexs d'aprovació del primer ministre canadenc Justin Trudeau signifiquen que ni tan sols podria portar el seu Partit Liberal a les eleccions previstes per a finals de l'any que ve. S'espera que el primer ministre britànic, Rishi Sunak, sigui eliminat a les eleccions generals del pròxim mes després de 14 anys de govern conservador. Irònicament, el líder europeu més segur al G7 serà Giorgia Meloni, la primera ministra de dreta d'Itàlia, un país conegut per prescindir de líders a un ritme frenètic. El partit de Meloni va obtenir una gran victòria durant el cap de setmana, convertint-la en una de les líders més poderoses a l'altra banda de l'Atlàntic.

La gràcia salvadora per a Biden podria ser que les eleccions nord-americanes no siguin un enfrontament tradicional entre un insurgent extern i un president en exercici impopular. Trump és, en molts sentits, un titular que compta amb un controvertit llegat a la Casa Blanca i carrega amb un pesat bagatge polític com a expresident dues vegades acusat i condemnat. I el nacionalisme populista no està augmentant a tot arreu. Biden va liderar una campanya electoral contra el lema de “Fer que els Estats Units tornin a ser grans” al Partit Republicà el 2022. Polònia acaba de rebutjar vuit anys de govern populista inspirat en Trump. Un retorn al poder del Partit Laborista al Regne Unit el mes que ve contrarestaria també la tendència d'ascens dels partits de dreta. 

Macron i la seva estratègia: com fer front a Le Pen

Macron va reaccionar al sorgiment del partit d'extrema dreta Reagrupament Nacional de Marine Le Pen amb una tàctica audaç que va sorprendre els comentaristes que miraven el seu discurs postelectoral als estudis de televisió. Va dissoldre el Parlament i va convocar noves eleccions. Reagrupament Nacional és una evolució de l'ultradretà Front Nacional antiimmigrant, que mai no ha aconseguit navegar pel sistema electoral de dues voltes del país per guanyar la presidència. Le Pen ara ha moderat algunes polítiques per atraure un grup més ampli de votants.

El president francès va dir als votants que la seva aposta es basava en la confiança "en la capacitat del poble francès de prendre la decisió més justa per a ells i per a les generacions futures". Implícitament, està suplicant als votants que salvin els valors fonamentals del seu país, presentant el seu anunci com un acte de “confiança a la nostra democràcia”. Un fet semblant, tal com apunta la CNN, a l'advertiment que s'està fent i que la democràcia nord-americana està en greu perill i necessita ser salvada pels votants, que Biden va expressar al costat de Macron la setmana passada durant les commemoracions del 80è aniversari del desembarcament de Normandia del Dia D.

És per això que la Casa Blanca seguirà els resultats de les eleccions franceses del 30 de juny, la primera volta, i el 7 de juliol, fins i tot més de prop que les eleccions de la UE de diumenge.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!