Diferents organitzacions i activistes de drets humans han estat registrant crims de guerra, crims de lesa humanitat i greus violacions de drets humans. Aquests inclouen, tot i que no es limiten, a matar, ferir civils, destruir edificis civils, llocs culturals, saquejar, fer servir civils com escut, reclutar persones des de Crimea i el Donbass per a l'exèrcit o segrestar persones. Entre aquests crims, també hi ha els abusos sexuals i agressions sexuals que, en context de gerra, han augmentat. Dones i nenes haurien patit abusos sexuals en àrees recuperades ara per l'exèrcit ucraïnès.

El fotògraf Mikhail Palinchak ha fet una fotografia aquest cap de setmana que ha deixat horroritzat a mig món. La foto va fer-se a una carretera, a 20 quilòmetres de Kíiv, on hi havia sota una manta els cossos d'un home i tres dones. Les dones, despullades i els seus cossos, havien estat parcialment cremats. Tal com descriu el The Guardian, aquesta fotografia se suma a una creixent evidència que els casos de violència sexual han augmentat durant la guerra. Execucions, violacions, tortures contra civils s'han dut a terme en àrees sota control de l'exèrcit rus des que el Kremlin va començar la invasió a Ucraïna el passat 24 de febrer. 

Segons destaca el mateix diari, a mesura que les tropes russes s'han anat retirant del territori que havien ocupat, dones i nenes s'han presentat a les diferents comissaries de policia, mitjans de comunicació i organitzacions de drets humans per explicar les atrocitats que han patit en mans dels soldats russos. Les violacions en grup, agressions a punta de pistola, violacions comeses davant de nens són les que més abunden entre els testimonis. 

Les violacions i agressions sexuals, crims de guerra

“Hem rebut diverses trucades a la nostra línia directa d'emergència de dones i nenes que busquen ajuda, però en la majoria dels casos ha estat impossible ajudar-les físicament. No hi hem pogut arribar a causa dels combats”, ha dit Katerina Txerepakha, presidenta de Strada Ucraïna, una organització benèfica que dona suport a supervivents de tràfic, violència domèstica i agressió sexual, i recull el mateix diari. “La violació és un delicte que no es denuncia i és un tema estigmatitzat fins i tot en temps de pau. Em preocupa que allò que aprenguem sigui només la punta de l'iceberg”.

La violació i l'agressió sexual es consideren crims de guerra i una violació del dret internacional humanitari, i tant el fiscal general d'Ucraïna com la Cort Penal Internacional han dit que obriran investigacions sobre les denúncies de violència sexual. Però el que actualment sembla una possibilitat llunyana de justícia ha fet poc per calmar les pors de les dones ucraïneses sobre el que pot passar en una guerra que està lluny d'acabar.

Com es documenten els crims de guerra

La tasca no és precisament fàcil perquè el país està en guerra i resulta complex i difícil d'entendre com es pot treballar sobre el terreny. En una entrevista amb ElNacional.cat, el membre de les organitzacions Ukraine. 5 am Coalition i Tribunal for Putin Oleksandr Pavlichenko detalla que fan "servir monitors en diferents regions". Tot i això, no només es basen en això. "Fem entrevistes personals d'acord amb les coses que els han passat. Tenim uns qüestionaris que haurien de ser emplenats i en funció d'això, introduïm les dades en aquesta base de dades. Hi ha altres processos que fem servir que per protecció no puc detallar-te". Però no només reben vulnerabilitats d'ucraïnesos, també dels russos. "En rebem de l'enemic, i han d'estar avaluades i comprovades. No volem propaganda ni fake news, i en aquestes circumstàncies és difícil. Precisament per això, ho hem de verificar tot". D'aquesta manera, constata que tenen acords amb organitzacions que fan una feina similar per tal de poder intercanviar informació i donar-se suport i suport legal. "Oferim assistència i protecció legal". 

 

Imatge principal: el cos d'un ucraïnès mort a la ciutat de Butxa. Algunes ciutats i pobles havien estat recentment reconquistats per l'exèrcit ucraïnès de les forces russes i s'han trobat un panorama desolador / Efe