La Xina té problemes. Després que aquest any l'Índia li passés pel davant en població, la Xina ha augmentat aquest divendres fins a cinc anys l'edat de jubilació a causa de la creixent pressió que exerceix la seva població envellida i una economia amb símptomes de recessió. La nova normativa estableix que els homes es jubilaran als 63 anys, en lloc dels 60 actuals, mentre que les treballadores d'oficina ho faran als 58 anys, pujant des dels 55 anys.

El Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular (ANP, Legislatiu) ha aprovat avui la mesura després d'advertiments que el sistema de pensions es podria quedar sense fons per al 2035, segons l'Acadèmia Xinesa de Ciències. En el cas de les treballadores que no treballen en oficina i facin treballs manuals, l'edat de jubilació pujarà de 50 a 55 anys, segons han indicat fonts oficials.

Aquest canvi busca alleujar la pressió sobre el sistema de pensions en endarrerir els pagaments i permetre que els treballadors grans continuïn contribuint a l'economia. A més, s'espera que mitigui la disminució de la força laboral, que va caure en 40 milions la darrera dècada, situant-se en 879 milions el 2020, d'acord amb les últimes xifres oficials.

Una nova realitat demogràfica

El director de l'Acadèmia Xinesa de Treball i Seguretat Social, Mo Rong, ha afirmat a l'oficialista Diari del Poble que la decisió era una "elecció inevitable" perquè el país s'adapti a la seva nova realitat demogràfica. La baixa taxa de natalitat està reduint la població total, que podria caure a 1.300 milions el 2050 i a menys de 800 milions per a l'any 2100, segons estimacions de l'ONU.

Amb una esperança de vida de 78,6 anys el 2023 i una taxa de creixement natural negativa (-1,48 per cada mil habitants), citant un informe publicat per la Comissió Nacional de Salut del gegant asiàtic, l'augment de l'edat de jubilació és vist com a crucial per mitigar la reducció de l'oferta laboral i alleujar la pressió sobre el sistema de pensions. Els experts han optat per aquesta opció perquè diuen que les dades a països desenvolupats reflecteixen això. 

Aquestes mesures formen part d'un paquet més ampli de reformes que inclou altres iniciatives presentades recentment, com ara recomanacions per promoure el matrimoni i la natalitat a una “edat adequada” en resposta als desafiaments de l'envelliment poblacional. Aquest anunci segueix la proposta presentada a la tercera sessió plenària del 20è Comitè Central del Partit Comunista de la Xina (PCX) al juliol, on es va subratllar la necessitat d'adaptar-se als desafiaments demogràfics actuals, com l'envelliment poblacional i la baixa taxa de natalitat. De fet, fa només uns dies també es va anunciar que la Xina posava punt final a les adopcions internacionals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!