Shamsud Dim Jabbar, l'autor de l'atropellament múltiple a Nova Orleans la nit de Cap d'Any en què va matar 14 persones, va fabricar dos explosius amb un material mai utilitzat en cap atemptat a Europa o als Estats Units, segons ha informat NBC News a partir de fonts policials. L'home va col·locar dos explosius casolans al carrer Bourbon abans de cometre l'atropellament amb l'objectiu de detonar-los posteriorment a distància, però les bombes no van arribar a explotar. Segons informa el mitjà citat, els investigadors d'aquest atac es pregunten com va aprendre a fer l'explosiu, tenint en compte la manca de precedents. D'altra banda, investiguen si les bombes no van explotar a causa d'una fallada tècnica, perquè no es van arribar a activar, o per un altre motiu.
Els agents policials van trobar a la furgoneta de Jabbar el transmissor per activar les bombes i dues pistoles que l'FBI està analitzant al laboratori, a més d'una bandera de l'Estat Islàmic. D'altra banda, han sabut que l'atacant, un veterà de l'exèrcit dels Estats Units originari de Texas, va incendiar una casa que havia llogat al carrer Mandeville de Nova Orleans, on s'han trobat materials per a la fabricació d'explosius a més d'un dispositiu que se sospita que serviria com a silenciador per a un rifle.
Jabbar abans de l'atemptat: "M'he unit a l'Estat Islàmic"
La qüestió central de la investigació, però, és esbrinar com un home nascut a Texas, que havia format part de l'exèrcit i que havia treballat durant anys en una coneguda firma d'auditoria internacional, va arribar a radicalitzar-se. En declaracions al New York Times, membres de la família de Jabbar han explicat que els pares inicialment havien estat cristians, però que després es van convertir a l'Islam. La religió, però, no era un element gaire present en la vida dels fills durant la seva joventut, i Jabbar va viure una vida força secular. Amb el pas dels anys, i especialment després del seu pas per l'exèrcit, el seu interès en la fe musulmana s'hauria intensificat, i els últims anys, diversos divorcis i problemes econòmics haurien dut Jabbar a tenir un comportament més "erràtic".
Tanmateix, va ser en el trajecte de Houston —on vivia Jabbar— a Nova Orleans, quan va informar la seva família que s'havia unit a l'Estat Islàmic. "Volia que sabéssiu que m'he unit a l'EI", confessava en un vídeo, en el qual explicava que inicialment havia pensat a fer una "celebració" per ells i fer que tots "fossin testimonis de la matança dels apòstates", però que havia descartat aquesta idea. Segons apunta el New York Times, els investigadors afirmen que aparentment va descartar matar la seva família per tal que la cobertura mediàtica de l'atac se centrés en la "guerra entre creients i incrèduls".