El govern de l’Autoritat Palestina (AP) ha suspès temporalment des d’aquest dimecres l’activitat del mitjà de comunicació àrab Al-Jazeera, el qual informa sobre el terreny dels esdeveniments a Gaza i Cisjordània des de fa anys. La justificació de l’AP és que el mitjà ha violat les lleis palestines en emetre informació "incendiària". La decisió l’ha pres un comitè format pels ministeris de Cultura, Interior i Comunicacions de l’AP, el qual ha congelat temporalment la feina de tots els periodistes i empleats de la cadena a Cisjordània "fins que es corregeixi el seu estatus legal". En concret, l’executiu palestí acusa Al-Jazeera de "transmetre material incendiari i informacions caracteritzades per la desinformació, la sedició, la manipulació i la ingerència en els assumptes interns palestins".

Davant de la suspensió, Al-Jazeera ha criticat la mesura i l’ha descrit com un intent de censurar la feina dels seus periodistes a l’hora de cobrir l'escalada d'enfrontaments als territoris palestins ocupats. El mitjà àrab considera que la decisió de l’AP és un intent d’ocultar la veritat a Jenín en el marc d’una "contínua campanya d'incitació i intimidació" que té l’objectiu “d’amagar la realitat dels esdeveniments al camp de refugiats” de la ciutat del nord de Cisjordània. D’aquesta manera, Al-Jazeera ha demanat a l’AP que retiri “immediatament” la suspensió i deixi treballar "lliurement" els seus periodistes.

En una nota publicada en tots els seus canals, Al-Jazeera ha acusat el govern encapçalat per Mahmud Abbas d'actuar en connivència amb les autoritats israelianes, el qual va tancar l’oficina del mitjà a Ramal·lah, el setembre de 2024. Les autoritats van emetre un ordre militar que va implicar el confiscament de tots els dispositius i documents de la redacció i va impedir als periodistes utilitzar els vehicles de la cadena.

Per la seva banda, el Centre de Protecció de Periodistes Palestins (PJPC) s’ha posicionat en contra de la decisió de l’AP, un moviment que ha descrit com un "vergonyós atac contra la llibertat de premsa". El PJPC ha assegurat que les autoritats de Cisjordània intenten "bloquejar la narrativa dels mitjans i impedir la cobertura dels esdeveniments" als territoris palestins, fet que representa una violació del Dret Internacional i de les convencions sobre el Dret a la informació. Així mateix, en sintonia amb Al-Jazeera, el centre ha exigit la revocació de la mesura i el cessament de "totes" les restriccions a la feina dels mitjans de comunicació.

L’ONU demana la revocació de la suspensió

En l’àmbit internacional, l’Organització de les Nacions Unides també ha demanat a l’AP que restauri el permís d’Al-Jazeera i la deixi operar amb llibertat al territori. "Estem molt preocupats i demanem a l'Autoritat Palestina revertir el curs d'aquests esdeveniments i respectar les obligacions en el marc del Dret Internacional", ha assenyalat l'Oficina de l'Alt Comissionat en un comunicat. La suspensió del mitjà àrab arriba en un moment d’enfrontaments entre l’AP i milicians de faccions armades a Jenín. Des de l’inici de l’ofensiva el passat 11 de desembre, han mort onze persones, entre membres de les forces de seguretat i civils, dos dels quals eren menors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!