La Comissió Europea ha obert aquest dimecres un procediment d'infracció contra Polònia per dues recents sentències del seu Tribunal Constitucional que, segons Brussel·les, "desafien expressament la primacia del dret comunitari". En concret, la Comissió inicia el procediment per dues sentències del màxim òrgan judicial polonès qüestionant el caràcter vinculant de les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). "El que esperem és una solució en línia amb la llei de la UE i el respecte de la primacia de la llei UE", ha dit el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, en una roda de premsa en la qual ha anunciat la decisió de l'Executiu comunitari.

Una de les dues sentències és la del mes d'octubre passat en la qual va considerar inconstitucional, i per tant sense efectes en el dret polonès, la interpretació del TJUE de l'article 19.1 dels tractats europeus, que diu que un tribunal nacional pot sol·licitar la revisió de la legalitat del procediment per a la designació d'un jutge i pronuncia sobre qualsevol irregularitat.

La segona, és la que va dictar el 14 de juliol d'aquest any i en la qual va negar l'obligatorietat de les mesures provisionals del TJUE per garantir la revisió judicial efectiva per part d'un tribunal independent i imparcial establert per llei.

L'Executiu comunitari va considerar que ambdues sentències han "vulnerant els principis generals d'autonomia, primacia, eficàcia i aplicació uniforme del Dret de la Unió i l'efecte vinculant de les sentències del TJUE", segons ha explicat en un comunicat. La Comissió va opinar també que les decisions del TC polonès són contràries al dret a la protecció judicial efectiva.

Brussel·les ha mostrat a més els seus "seriosos dubtes" sobre la independència i la imparcialitat del TC de Polònia, en part pels nomenaments del president i el vicepresident del màxim òrgan judicial. Polònia té ara un termini de dos mesos per respondre a la carta que li ha enviat avui la Comissió.

I Espanya?

Aquesta pugna entre Europa i Polònia per la primacia judicial afecta de ple Espanya i la seva repressió sobre l'independentisme català. I és que encara que la UE ha mantingut fins ara que el procés és un afer intern, són moltes les sentències europees que han aconseguit els exiliats que xoquen amb el dictamen del Suprem que va condemnar a presó per sedició als presos polítics catalans.

De fet, el diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas ja ha reaccionat a través d'un tuit. "Un Estat europeu que negui la primacia del dret europeu no és un Estat de dret. Queda dit!", ha escrit en clara referència a Espanya.

 

Imatge principal: Edifici Berlaymont de la Comissió Europea / Foto: ACN