L'abril del 2005, un grup de narcotraficants australians van ser detinguts per les autoritats d’Indonèsia en intentar fugir amb 8,3 kg d’heroïna, una quantitat valorada en quatre milions de dòlars. La situació ha sigut durant molts anys un tema de discussió entre els governs de Jakarta i Canberra, ja que aquest últim sempre ha advocat pel retorn dels 'Bali Nine'. Gairebé dues dècades més tard, els cinc membres restants de la banda han tornat a casa i han posat fi a 19 anys de presó per tràfic de drogues.

Dels nou narcotraficants originals, quatre van ser detinguts a l'aeroport internacional de Denpasar amb més de vuit quilos d'heroïna lligats al cos, mentre que quatre més van ser trobats en un hotel de l'illa de Kuta, a Bali. El novè va ser detingut després d’infiltrar-se en un avió amb destinació a Sydney. A partir d’aquell moment, la situació dels 'Bali Nine' va desencadenar una disputa diplomàtica que va fer empitjorar les relacions entre el govern d’Austràlia i el país asiàtic. 

Indonèsia va executar els dos caps del grup, Andrew Chan i Myuran Sukumaran, el 2015, fet que va portar el llavors primer ministre australià, Tony Abbott, a qualificar l’estat de les relacions com a “”un moment fosc”. Sis narcotraficants més van ser condemnats a cadena perpètua, tot i que l'única integrant femenina del grup, Renae Lawrence, va ser posada en llibertat el 2018 per bona conducta, després de complir 13 anys de la seva condemna. Un altre membre, Tan Duc Thanh Nguyen, va morir de càncer de ronyó, el 2018 mentre estava detingut.

La notícia sobre l’alliberament dels cinc retinguts restants ha instat el primer ministre australià, Anthony Albanese, a pronunciar-se a la xarxa social X: "Em complau confirmar que els ciutadans australians Si Yi Chen, Michael Czugaj, Matthew Norman, Scott Rush i Martin Stephens han tornat aquesta tarda a Austràlia".

El mes passat, Albanese va plantejar el traspàs dels presos al president d'Indonèsia, Prabowo Subianto, en el marc de la Cimera de l'APEC al Perú. Poc després, el ministre de Justícia indonesi va confirmar l’acord per fer tornar els detinguts. El mandatari australià ha donat les gràcies a Subianto "per la seva compassió".

El cas dels 'Bali Nine' va posar en relleu les estrictes lleis sobre el tràfic de drogues a Indonèsia, on diversos estrangers estan actualment detinguts per càrrecs similars. En aquest sentit, després d'un període de cinc anys d'abolició, la pena de mort per a aquest tipus de delictes es va reprendre el 2013. Les crides de Canberra per a una commutació de les sentències van ser ignorades durant anys, provocant dures crítiques des d’Austràlia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!