La prohibició de TikTok als Estats Units està a punt de ser una realitat, i després de l'aval del Tribunal Suprem, no sembla que res pugui impedir la desaparició definitiva de la plataforma. El veto, que es preveu que entri en vigor aquest diumenge, culmina un llarg procés per donar resposta a la inquietud de possibles ingerències del govern xinès, principal rival econòmic dels Estats Units. Tant Donald Trump durant el primer mandat, com Joe Biden en la legislatura que ara s'acaba, han assegurat que la xarxa social xinesa suposa un risc per a la seguretat nacional del país i han reclamat eliminar-la. L'abril del 2024, Biden va signar una llei amb un ampli suport entre demòcrates i republicans que exigia a la companyia propietària de TikTok, la xinesa ByteDance, vendre l'aplicació o a deixar d'operar als EUA, i posava com a data límit aquest pròxim 19 de gener. La prohibició de la xarxa social sembla inevitable, però el retorn de Trump a la Casa Blanca i les pugnes d'alguns magnats per fer-se amb la gallina dels ous d'or del món digital, podrien donar esperances als usuaris de TikTok.
📱 RedNote: com és l'app xinesa a la qual marxen en massa els estatunidencs per la possible fi de TikTok?
Trump: "Veureu el que faré"
Va ser Trump el primer que va posar sobre la taula la possibilitat de prohibir TikTok com una mesura de seguretat l'any 2020. En els últims mesos del seu primer mandat es va embrancar en una batalla amb la companyia xinesa que finalment va quedar aturada amb l'arribada de Joe Biden al poder. El president demòcrata, però, va encarregar una investigació per determinar si TikTok constituïa una amenaça per a la seguretat dels Estats Units i va acabar assumint una posició similar a la del seu predecessor després que apareguessin informes que alertaven que les dades dels usuaris estatunidencs podien acabar en mans del govern xinès. Des de TikTok sempre han negat aquestes acusacions, i ha insistit que les dades dels americans no estan en risc, ja que a més, des del 2022 emmagatzemen la informació dels usuaris d'aquest país al núvol d'Oracle, companyia amb seu a Texas.
Poc abans que Biden signés la llei que iniciava el procés definitiu per prohibir TikTok, i a les portes de la campanya electoral, Trump va fer un viratge de 180 graus en el seu discurs i va començar a defensar l'aplicació. "El que no m'agrada és que sense TikTok, Facebook es farà més gran, i considero Facebook com un enemic del poble, juntament amb bona part dels mitjans", va afirmar Trump el març de l'any passat. Val a recordar que després de l'assalt al Capitoli el gener del 2021, Meta, l'empresa propietària de Facebook, va vetar els comptes de Trump de les seves xarxes socials durant dos anys.
La prohibició s'ha de produir tot just el dia abans de la investidura de Trump, i per aquest motiu, el president sortint, Joe Biden, ja ha confirmat que cedirà al republicà la potestat per implementar la llei. Trump ha recollit el guant i, en declaracions a la CNN, ha avisat: "Ja veureu el que faré". La llei, de fet, contempla la possibilitat que el president allargui l'inici de la prohibició 90 dies més, però la decisió ha d'estar justificada per negociacions en marxa per a la compra de la xarxa social.
Musk i Mr. Beast pugnen per comprar TikTok
ByteDance ha insistit per activa i per passiva que l'aplicació no està en venda, però els interessats a comprar-la no són pocs. Alguns dels més coneguts són el magnat tecnològic Elon Musk, que ja va comprar Twitter —ara X— per 44 mil milions de dòlars, o el youtuber Mr. Beast, que aquest dijous va publicar un missatge on deia: "D'acord, compraré TikTok perquè no el prohibeixin". El comentari inicialment estava fet amb un to humorístic, però després va afegir en una altra publicació que múltiples bilionaris s'havien posat en contacte amb ell, interessats a fer realitat l'adquisició de la xarxa social. Altres possibles compradors inclouen Frank McCourt, propietari de l'Olímpic de Marsella i de Project Liberty, que va anunciar que havia enviat una proposta de compra de l'aplicació amb el suport de diversos inversors. També, l'empresari Bobby Kotick, exdirector de l'empresa de videojocs Activision Blizzard; i l'exsecretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, també han expressat la intenció de comprar TikTok. Abans d'una hipotètica compra de la plataforma també caldria definir el seu preu. Un analista estima que la xarxa té un preu d'uns 100 bilions de dòlars incloent-hi l'algorisme, i d'entre 40 i 50 bilions sense l'eina, que molt probablement no es posarà a la venda.