Des del mateix capitoli que fa quatre anys va ser assaltat per simpatitzants de Trump, la vicepresidenta i candidata a la Casa Blanca, Kamala Harris, s’ha donat el seu gran bany de masses davant desenes de milers de simpatitzants. Si Donald Trump ho va fer a la seva Nova York natal, capital econòmica del país, Harris ha escollit la capital política enviant un missatge de fiabilitat institucional davant el “caos” que suposaria Trump. 

🔴 Resultats eleccions Estats Units 2024 | DIRECTE

 

 

 

La cua per entrar a l’acte superava el mig quilòmetre de llarg i molts s’hi han estat gairebé des del migdia. Però fins i tot els que no han aconseguit entrar, des de fora del parc presidencial i davant de l’obelisc o monument a Washington, guardaven silenci quan parlaven els teloners de Harris. I van aplaudir amb força quan ella va aparèixer a l’escenari, després que cantessin l’himne dels Estats Units. Amb les enquestes gairebé empatades i un pols molt fort pels 7 estats clau i les minories que una broma d'un humorista a un míting de Trump pot haver decantat, Harris va convèncer els seus i va mirar d'atraure els indecisos. 

Un públic tan divers com el de Trump al Madison Square Garden, però més contingut en les formes, reconeixia i aplaudia les paraules de Kamala i també comptaven els seguidors amb un bon arsenal de mertxandatge -samarretes, gorres, pins-, però ningú no embogia en veure-la com si succeïa amb Trump. 

600155d9cf205ca1b7b0a9db2ab197781db3c69ew
Públic de l'acte de Kamala Harris a Washington. Fotografia: EFE 

El Colomo, un professor de Maryland, explicava que malgrat no havia pogut entrar dins volia “forma part de la història”. “La majoria dels negres estem amb Harris”, deia Colomo, que criticava que “sembla que si 100 negres voten a Harris i un voti a Trump, ja tots voten a Trump”. “Als qui pensen que Trump farà millors mesures per a la gent treballadora i les classes mitges, s’equivoquen. Quan un poble ha patit per segles, és normal que vulgui trencar ara amb un partit, ara amb l’altre, però per la recerca que he pogut fer, els negres i treballadors han millorat més quan hi ha hagut demòcrates al poder”, reflexionava. 

Harris ha fet un discurs molt dur amb l’expresident Trump, tot recordant justament l’atac al capitoli i pintant-lo com una amenaça per a l’estabilitat institucional, un “caos” i un “home inestable”. Ho ha dit adreçant-se directament als indecisos, als qui també ha garantit: “Faré fora aquells que arriben il·legalment, perseguiré els càrtels i daré a la patrulla de fronteres el suport que desesperadament necessita”. 

Ara bé, “al mateix temps, som una nació d’immigrants”, ha dit. I ha promès facilitats per accedir a la ciutadania a “immigrants que treballen dur com grangers o Dreamers”, com es coneix als que han crescut des de petits als Estats Units.

No és, però, la frontera la prioritat dels votants de Harris. Si els de Trump ressalten habitualment la immigració, la inflació i l’economia i els drets de les persones trans (que rebutgen) com les seves principals preocupacions, els de Harris apunten a la mateixa preservació de la democràcia i la por al “feixisme” i al dret a l’avortament

Avortament i por al feixisme

Així, la Lia i la Hanna, de 27 anys, es mostraven convençudes que “l’avortament” era el punt més important de les propostes de Harris, ja que “les dones tenen dret a ser protegides pel govern”, deia. Ara, son els estats qui decideixen si es pot o no es pot avortar després d’una decisió del Suprem amb molts membres col·locats per Trump. 

El Lawrence, de 55 anys, resumia la seva preferència com a contrast amb Trump: “Donarà suport a la democràcia i als treballadors i no és feixista”. El Lawrence deia no estar preocupat per un altre atac al capitoli si Trump perd, “perquè no hi ha prou gent radical com per amenaçar les institucions”, però sí per si guanya. “La democràcia resistirà mentre Trump no estigui al poder”, ha dit. 

Actes a l’aire lliure com el míting de Harris donen peu al fet que no només hi hagi espai per als aplaudiments. Prop d’una desena de persones, amb tendes i robes tradicionals dels poblats indígenes, cridaven quan Kamala parlava. Mentre espantaven amb fum d'encens els mals esperits, han demanat “reconeixement” i fins i tot un estat propi. 

Eren de la tribu Muwekma i han arribat en cavall des de San Francisco. “Harris va néixer molt a prop nostre i no ens dona cap reconeixement. Després de l’extermini que vam patir, volem un estat propi”, ha dit Kennedy, un dels representants de la tribu. Era la única nota crítica en un ambient festiu i ‘Kamaler’, on fins i tot hi havia Elmo Harris, la versió demòcrata del personatge de Barri Sèsam, que saludava a tothom.