Adeu a la corona. La nació caribenya de Barbados es prepara per celebrar aquest dilluns la fundació de la seva república i, conseqüentment, eliminar la reina britànica Isabel II com a sobirana. Llavors, tallarà els vincles imperials 400 anys després de l'arribada de vaixells anglesos i esdevindrà la república més jove del planeta. 

Realment, Barbados va guanyar la independència de Gran Bretanya el 1966, però ha conservat la reina Isabel II com a sobirana oficial fins avui. Ara, serà substituïda per una presidenta: l'advocada, jutge i actual governadora general, Sandra Mason. El relleu es produirà en una cerimònia d'inauguració aquest dimarts quan el país celebri la independència.

Sense impacte a l'economia

L'eliminació dels últims vestigis d'un sistema colonial que va arribar a estendre's per tot el món no tindrà cap impacte directe sobre l'economia o les relacions comercials de Barbados. De fet, el canvi pot estimular la discussió de propostes similars a altres antigues colònies britàniques que tenen la reina Isabel II com a sobirana, com poden ser nacions com Jamaica, Austràlia o el Canadà.

Concretament, la celebració començarà dilluns a la tarda i s'allargarà fins dimarts, quan Sandra Mason serà nomenada primera presidenta del país per servir com a figura simbòlica darrere de la primera ministra Mia Mottley. Ara per ara, Mason és la governadora general de Barbados. És a dir, la representant de la reina a la nació.

Isabel II: primera destitució en 30 anys

En un discurs pronunciat aquest dissabte, Mottley va dir que la fundació de la república suposa un pas endavant per Barbados, malgrat que els ciutadans hauran d'afrontar reptes com la desigualtat i el canvi climàtic amb el mateix fervor amb què van buscar la independència el segle XX. "A mesura que ens movem per convertir-nos en una república parlamentària després de 396 anys de govern monàrquic britànic, ens demano que reconeixem que els reptes poden haver canviat", va dir la primera ministra durant la inauguració d'un parc que homenatja els activistes independentistes de Barbados.

El príncep Carles ha volat la nació per presenciar la fundació de la república. Pronunciarà un discurs dimarts poc després de la mitjanit, on dirà que gran part de la relació entre les dues nacions seguirà sent la mateixa, incloses "les infinites connexions entre la gent dels nostres països, mitjançant les quals flueixen l'admiració, l'afecte, la cooperació i l'oportunitat". Al respecte, el palau de Buckingham diu que es tracta d'una qüestió que ha de decidir el poble de Barbados. Serà la primera vegada en tres dècades que la reina Isabel II és destituïda com a cap d'Estat. L'últim cop va ser l'any 1992, quan Maurici va proclamar la república. Ara, és sobirana de quinze territoris: el Regne Unit, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Jamaica, Bahames, Grenada, Papua Nova Guinea, les Illes Salomó, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vnicent i les Grenadines, Belize, Antigua i Barbuda i Saint Cristopher i Nevis.

 

Imatge principal: La futura presidenta de Barbados, Sandra Mason, acompanya el príncep Carles a la seva arribada a la nació caribenya / Europa Press