Després de la inhabilitació per 5 anys a la líder de l'extrema dreta francesa, Jordan Bardella, el seu número 2, ha afirmat aquest dimarts que "els jutges han decidit, pur i simplement, eliminar de la carrera presidencial a la candidata del primer partit de França, la favorita dels sondejos i la probable pròxima presidenta". L'endemà de la sentència del tribunal, Bardella s'ha entrevistat a la cadena Europe 1 per recalcar la seva fidelitat a Le Pen i denunciar la significació política que té, segons ell, la sentència del tribunal francès.
Jordan Bardella, que va prendre les regnes del partit el 2021 i actualment és membre del Parlament Europeu, es va mantenir fins a finals de la setmana passada dins del grup dels qui es negaven a pensar en la inhabilitació de la figura històrica de l'Agrupació Nacional (RN). Ara, una vegada coneguda la sentència, té la "impressió que faran tot el possible per impedir-nos arribar al poder", i adverteix que "milions de francesos estan indignats".
La confiança es manté en Le Pen
Independentment de la situació, la potencial futura cara visible de les presidencials de 2027 assegura que li ho deu tot a Marine Le Pen i que li manté una lleialtat "total". En l'aparició televisiva de la líder francesa dilluns passat (amb una audiència de 8 milions de persones), Le Pen assegurava que Bardella "és una aposta formidable", però també que confia en "no haver de fer-lo servir abans del necessari". Així doncs, ambdós deixen explícit que les volen mantenir obertes totes les possibilitats perquè l'actual candidata pugui aspirar a esdevenir la següent cap d'Estat. "Ella segueix centrada en la possibilitat de l'apel·lació abans de l'elecció presidencial (...) a utilitzar totes les vies de recurs, encara que siguin mínimes", explica Bardella.
La posició de la RN i l'opinió pública
Després de més de 30 minuts d'entrevista, l'anomenat dofí de Le Pen ha emprat l'expressió "jutges vermells", declarant que el càstig de la justícia "sovint es gira contra un camp polític més que contra un altre" (fent referència a casos particulars com el de Nicolas Sarkozy) i donant a entendre que quan se'ls jutja segons els perfils de l'extrema dreta no se'ls jutja objectivament. Amb aquestes declaracions, Bardella s'emmarca en la posició d'indignació que ha adoptat el conjunt de la formació de Le Pen. En aquesta línia, l'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, també ha defensat que la sentència és un símptoma clar que "ja no estem en un estat de dret".
A més, la primera reacció del president de la RN al ser anunciades les represàlies contra Le Pen van ser clares i ratifiquen aquesta visió: "No ha estat només Marine Le Pen qui ha estat condemnada injustament; és la democràcia francesa la que ha estat executada". Després d'aquesta acusació d'extralimitació dels jutges i com a iniciativa de Bardella, la RN va llançar una petició a través de la seva pàgina web en suport a la seva màxima dirigent sota l'eslògan "Sauvons la démocratie, soutenons la Marine" ("Salvem la democràcia, donem suport a Marine"). La pàgina web del partit va caure el vespre de dilluns i Louis Aliot ha atribuït el col·lapse del servidor a la bona rebuda de la petició.
Segons un sondeig d'urgència realitzat per Elabe per a BMFTV, un 57% considera que la sentència és una decisió normal de la Justícia, mentre que un 42% que creu que hi va haver influència política. Tot i que els integrants de l'enquesta només són 1.008 persones, aquesta circumstància constata l'obertura del debat popular i polític derivats de la sentència d'inhabilitació de qui fins ara era la favorita per guanyar les següents presidencials franceses.