La batalla per la successió del líder palestí s'escalfa. El líder de l'Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas, s'està veient sotmès a una forta pressió per convocar l'assemblea general del partit governant a Cisjordània, Fatah, per prendre decisions que apuntin cap a nous lideratges que el succeeixin, donada l'avançada edat. L'assemblea, també coneguda com la Conferència General de Fatah, s'ha de reunir cada cinc anys per aprovar els "programes polítics i militars" del partit àrab i escollir membres dels dos principals òrgans interns: el Comitè Central de Fatah (executiu) i el Consell Revolucionari de Fatah (legislatiu). L'últim cop que es van reunir, la setena assemblea, va allargar-se cinc dies, i hi van assistir 1.411 delegats, que van tornar a escollir Abbas com a comandant general del Fatah. Però ara, amb l'avançada edat del líder i les múltiples pressions, la Conferència General podria decidir un nou lideratge.
La vuitena assemblea s'hauria d'haver reunit fa mesos, però les creixents tensions entre els alts funcionaris palestins van fer que s'ajornés. El secretari general de Fatah, Jibril Rajoub, és considerat per molts palestins com un dels principals candidats per succeir Abbas. És per això que aquests mateixos seguidors estan fent bullir l'olla cada cop més per intentar celebrar la Conferència General i apostar per Rajoub. Tot i això, hi ha altres cares que també estan agafant força dins de Fatah. Tal com recull The Jerusalem Post, "L'objectiu principal és soscavar i possiblement desfer-se dels líders de Fatah com Marwan Barghouti, Tawfik Tirawi i Nasser al-Qidwa", argumenten algunes fonts. "Al mateix temps, la pròxima conferència s'utilitzarà per millorar encara més l'estatus del secretari general de l'OLP i membre del Comitè Central de Fatah, Hussein al-Sheikh, que ja és considerat per altres persones com el president següent", argumenten.
Diversos experts asseguren que Fatah està travessant una de les crisis més dures que ha viscut en quatre dècades. Molts alts càrrecs pressionen internament, el partit és feble, pateix disputes internes i hi ha molta corrupció. "El principal problema de Fatah és que no ha après dels seus errors passats. La jove guàrdia, que temps enrere oferia esperança per al canvi, s'ha tornat tan dolenta com la vella guàrdia que abans van menysprear", declara un expert sobre el Pròxim Orient al rotatiu israelià. Amb aquest còctel de tensions l'assemblea vuitena podria desembocar en una guerra de guerrilles partidista entre dirigents palestins per fer-se amb la successió del Fatah, que actualment controla la majoria del territori palestí.
Missió ONU
A tota aquesta escaramussa per arreplegar el poder a Palestina (Judea i Samària per als jueus), l'autoritat de Fatah ha iniciat una campanya diplomàtica per intentar obtenir la condició de membre de ple dret de l'Organització de Nacions Unides. L'estratègia per aconseguir-ho culminarà amb un discurs d'Abbas a l'ONU el 23 de setembre, on exposarà els seus arguments per ser admès. "Mancant una via política i d'esperança perquè els palestins posin fi a l'ocupació, no tenen més remei que recórrer a l'ONU per a millorar l'estatus de Palestina com a Estat i dels palestins com a poble en la seva terra sota ocupació", va declarar el portaveu del govern palestí, Ibrahim Melhem.
L'ONU va concedir a l'Autoritat Palestina l'estatus d'Estat observador no membre en una votació en l'Assemblea General el novembre de 2012, quan 138 països van votar a favor, 9 s'hi van oposar i 41 es van abstenir. La resolució incloïa "l'esperança que el Consell de Seguretat consideri positivament" acceptar la sol·licitud d'adhesió plena. Abbas la va presentar el setembre de 2011, però va caure en el Consell de Seguretat perquè els Estats Units va amenaçar d'usar el seu veto.