El primer ministre francès, François Bayrou, s'enfrontarà a una nova moció de censura després d'haver aprovat els pressupostos de l'any 2025 per decret. Tan sols dos mesos després de la seva nominació, Bayrou es troba en la mateixa situació que el seu predecessor, Michel Barnier, que va acabar sent expulsat del càrrec per haver adoptat els pressupostos a través de l'article 49.3 de la Constitució, sense haver de sotmetre'l a votació de l'Assemblea Nacional. El bloc de l'esquerra, liderat per la França Insubmisa (LFI), presentarà la moció de censura, que es debatrà el pròxim dimecres, però previsiblement no tirarà endavant, ja que la direcció del Partit Socialista (PS) han confirmat que no censuraran l'executiu "per responsabilitat i en interès del país i del poble francès".
"Cap país pot viure sense pressupost i menys encara França. Per primera vegada en gairebé 70 anys, el nostre país no té pressupost al febrer", ha argumentat Bayrou aquest dilluns a l'Assemblea Nacional. El primer ministre ha reconegut que el pressupost "no és perfecte" però ha sostingut que "respon a un equilibri" després de les negociacions de les últimes setmanes amb les diferents formacions.
Els socialistes, dividits davant la moció de censura
Els socialistes han justificat la decisió de no vetar el pressupost després d'haver arrencat algunes concessions socials a l'executiu en matèria de sanitat, ensenyament, ecologia i energia. Tanmateix, hi ha alguns diputats socialistes que trencaran la disciplina de vot i votaran a favor de la moció. Des de LFI han estat molt crítics amb el nou projecte pressupostari i la posició del PS. El president de la comissió de Finances de l'Assemblea Nacional, Éric Coquerel, ha assenyalat que aquest és un pressupost "encara més auster i perjudicial per al país que el de Michel Barnier" i ha advertit als socialistes que, en negar-se a donar suport a la moció de censura, han passat a formar part de la majoria favorable al govern.
Per tal de prosperar, la moció de censura necessita el suport de 289 diputats, la majoria absoluta de l'Assemblea Nacional, que actualment compta amb 576 representants. És per això que l'acció dels socialistes díscols per si mateixa no aconseguiria derrocar el primer ministre, i caldria sumar el suport de l'extrema dreta de Reagrupament Nacional (RN). Els de Marine Le Pen anunciaran el seu posicionament el mateix dimecres, abans de l'inici del debat de la moció de censura.