“Sabíem que acabaria passant. És una acció covarda, avui és un dia negre”. Amb aquestes paraules, el primer ministre belga, Charles Michel, ha confirmat que malauradament els atemptats no els han agafat per sorpresa. Arran dels atemptats de París, les autoritats havien elevat el nivell d’alerta a 3 d’un màxim de 4, però no ha estat suficient per avortar una acció que va començar a preparar-se fa temps. Tot plegat, després d’una agra polèmica amb les autoritats franceses que els van retreure que no havien compartit informació que hauria pogut evitar la massacre del passat 13 de novembre a la capital francesa i que els acusaven de permetre que possibles gihadistes i còmplices operessin sense impediment.
En la seva primera compareixença, Michel ha condemnat l’atac però no ha volgut concretar informació sobre les víctimes. Ha recordat que ara també caldrà treballar amb les ambaixades per comunicar si hi ha víctimes de diferents nacionalitats. Una hipòtesi que es dóna per fet. Recordem que l'aeroport de Zaventem és un aeroport pel qual passen totes les autoritats internacionals que visiten o treballen a Brussel·les i Malebeek, on s'ha produït l'atac del metro, és el barri de les ambaixades i les institucions europees.
Les autoritats han elevat el nivell d'alerta a grau 4, el màxim. Això implica que s'intensifica la presència policial als carrers, també els controls de trànsit i identitat i es restringirà la circulació dels ciutadans a determinats punts i franges horàries. Ara per ara, les autoritats han demanat als ciutadans que no surtin al carrer si no és estrictament necessari. S'ha suspès el servei de metro.
Bèlgica busca terroristes fugits
De fet, el Govern belga ha explicat que res es pot donar per fet i que no saben si en les pròximes hores podria haver-hi nous atemptats o incidents. La qüestió és que les forces de seguretat encara no poden confirmar si hi ha terroristes fugits o no. Per això, la policia examina les càmeres de seguretat per localitzar possibles autors dels atemptats i o còmplices. El fiscal general ha dit que, com a mínim, una de les dues explosions de l’aeroport ha estat obra d’un terrorista suïcida.
França es blinda
La frontera entre Bèlgica i França està tancada i el ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha confirmat que s'intesifiquen les mesures de seguretat. S’han sumat 1.600 efectius militars a un dispositiu de seguretat de gran envergadura vigent des dels atemptats a París del 13N.
El Govern francès confirma també que les mesures de seguretat extremes impliquen quatre mesures d'ordre: obligatorietat de presentar el bitllet de transport i el document d'identitat per poder utlitzar el transport públic; reiteració de missatges preventius adreçats a la població; més presència policial als carrers i la policia està autoritzada per escorcollar sistemàticament els ciutadans. Cazeneuve ha confirmat que, des dels atemptats de París, els equips de seguretat han controlat sis milions de persones i que se n’ha prohibit l’entrada a 10.000 a territori francès. El ministre ha acabat la seva intervenció fent una crida a reforçar la lluita contra el terrorisme gihadista a escala internacional.