El periodista Gabriel Ben Tasgal, col·laborador de France 24 i altres mitjans i un gran expert en radicalisme islàmic, ha manifestat en una entrevista a la televisió argentina, que els talibans estan aplicant la taqiyya, simulació permesa davant dels occidentals, i per això ara es mostren més dialogants, però que tot canviarà quan ja no estiguin davant el focus mediàtic internacional. "Les primeres que ho notaran seran les dones", ha advertit.
"Els talibans apliquen la taqiyya, com es diu en àrab. Intenten mostrar a Occident que són millors, que són més conciliadors. Per això estan difonent imatges fent gimnàstica. Però això són simplement fake news. El radicalisme islàmic wahhabita, en la seva versió més retrògrada que és la del grup talibà, no canviarà, no s'adaptarà. Mirem de pensar una mica com ells: Si ara comencen a assassinar gent de forma indiscriminada o persegueixen les dones, tot el món els veu. I no volen que els tornin a envair i els enderroquin", ha indicat.
Segons Ben Tasgal, d’aquí a unes setmanes es veurà la realitat del nou govern talibà. "Quan aparegui una desgràcia en algun altre lloc del món i tots estiguem mirant cap allà, imposaran el règim que ells volen. En el primer que es notarà és en el tracte a les dones", insisteix.
L'analista acusa els EUA d'haver estat "bastant ingenus" amb l'Afganistan. "Intentar imposar una democràcia a la força, com va intentar fer especialment George Bush fill, va ser una ingenuïtat. Per desenvolupar una democràcia cal tenir abans una classe mitjana forta, i un país on hagi penetrat la Revolució Francesa i la idea que cada ésser humà té drets inalienables. Imposar-ho per la força és impossible i més en un país fracassat com l'Afganistan, en el sentit que és un país que no compleix les funcions d'un Estat", ha apuntat.
Dilema dels EUA
Segons Ben Tasgal, ara els EUA estan davant d'un dilema. Si es retiren els acusen de desprotegir la població civil, i si es queden són acusats d'invasors i colonialistes. "Qualsevol cosa que facin és dolenta", és la seva conclusió. Però afirma que aquest no és l'únic problema del que està passant, i que tindrà moltes conseqüències.
"Els aliats dels EUA a la regió ara senten que no s'hi pot confiar, que a la primera de canvi et trairan. Pregunteu-li al president de l'Afganistan, que ha hagut de fugir i que ha dit que els americans l'han deixat sol. Quan et retires d'una zona transmets una debilitat que fa que altres grups radicals islàmics creguin que es poden fer els bojos també. No és en va que Hamàs hagi celebrat el cop d'estat talibà, i el mateix deuen pensar l'Iran i Hezbollah. Tots els radicals islàmics del Pròxim Orient ara celebren la retirada nord-americana i els aliats dels EUA creuen que no s'hi pot confiar. O sigui, que és problemàtic per la repercussió geopolítica que té", ha dit.
Segons Ben Tasgal, el govern americà es pensava que entrenant els soldats afgans, ells podrien fer front a una possible presa del poder dels talibans. Però no ha estat així perquè l'Estat afganès no funcionava. "Les imatges que ara estem veient, que són bastant eloqüents, mostren població fugint per dues raons: la primera és que temen que el grup talibà torni a imposar el mateix règim de terror que va imposar quan va governar des del 1997 al 2002. I el segon és perquè el grup talibà ha amenaçat qualsevol persona que hagi treballat per al règim nord-americà, i ha dit que es venjarà, cosa que vol dir que vol matar la seva família. Tothom ha vist les imatges de l'aeroport, però a la frontera d'Uzbekistan i de Tadjikistan hi ha un munt de gent fugint del nou poder", ha afegit.
Segons Ben Tasgal, una de les fonts dels radicals islàmics per tenir aquestes actituds és la seva idea que Occident contamina d'ignorància els musulmans, la denominada Jahiliyyah en àrab. "I els talibans volen esborrar-ho retornant al segle VII", apunta.