Intercanvi d'acusacions per la turbina Siemens del gasoducte rus. Després que la gasística russa Gazprom acusés la companyia alemanya de bloquejar el flux de gas per una turbina del conducte que necessitava reparacions, Berlín ha assegurat aquest dimecres que això no és ben bé així. El govern d'Alemanya ha rebutjat l'argument de Moscou sobre una suposada falta de documents per efectuar la tramesa del motor que s'ha reparat al Canadà, tot assegurant que la turbina "no es veu afectada pel règim de sancions" contra el règim de Vladímir Putin per la invasió d'Ucraïna. Així ho ha explicat Wolfgang Büchner, un portaveu de l'Executiu, en una roda de premsa a Berlín, on ha detallat que si bé "la podem enviar en qualsevol moment", són els russos els que no indiquen on l'han de fer arribar i ho fan servir d'excusa per restringir el gas que envien a Europa.
No calen documents, només logística
La turbina "no es veu afectada pel règim de sancions," ha assegurat aquest dimecres Büchner, tot afegint que per fer-ho no és necessari expedir cap document específic per al transport a Rússia, tal com argumentava Gazprom. "La podem lliurar en qualsevol moment," ha subratllat, tot repetint el missatge que va enviar unes hores abans el canceller alemany, Olaf Scholz, en visitar el lloc on es troba la turbina, a Mühlheim (oest d'Alemanya). Gazprom assegura que és la falta del dispositiu la que motiva la reducció del flux de gas a través del gasoducte Nord Stream 1, mentre que el Govern alemany considera que això no és més que una excusa. No obstant això, Berlín assegura que continuarà insistint a lliurar la turbina i deixar en evidència que es tracta d'una decisió política per part del Kremlin.
Segons Büchner, Berlín està ara a l'espera de conèixer el lloc exacte en el qual ha d'efectuar el lliurament, unes informacions que ha de proporcionar la part russa. "És un dispositiu que pesa 18 tones, similar a la turbina d'un Boeing 777," ha explicat Büchner, i ha afegit que per això és necessari planificar amb cura el transport i poder garantir la seva seguretat. En el passat, aquestes turbines eren traslladades de manera rutinària de Rússia al Canadà per via aèria, perquè es realitzessin allà les labors de manteniment, i després es retornaven per la mateixa ruta a Moscou. "Ara el transport aeri no és possible i necessitem un altre procediment," ha resumit el portaveu. Al llarg del mes de juny, Gazprom va reduir el subministrament a través del gasoducte a un 40% de la seva capacitat, adduint la falta de la turbina. El mes passat, quan Nord Stream 1 va reprendre el seu funcionament després d'una pausa tècnica de deu dies, ho va fer només a un 20% del volum habitual, fet que Moscou va justificar una vegada més per "problemes tècnics".