El 24 de gener, el Parlament italià escollirà el proper president de la República. En ell s'hi congregaran en una sessió conjunta més d'un miler de persones entre diputats (630), senadors (320) i delegats regionals (58), que triaran el substitut de Sergio Matarella pels set anys vinents. I, tot i que encara no ha fet oficial la seva candidatura, Silvio Berlusconi vol ser el proper cap d'Estat d'Itàlia.
Als seus 85 anys i havent estat tres cops el primer ministre del país, Berlusconi lluitarà ara per conquistar la seva darrera ambició. Si ho aconseguís, seria cap d'Estat fins als 92. Ja ha començat a treballar discretament, trucant a possibles suports entre els diferents partits. I també preparant tota una ofensiva mediàtica.
Conquistes telefòniques
Per molts italians, aquesta última voluntat de il cavaliere podria semblar una espècie de broma, una fake new. Però tot el contrari. Berlusconi ja ha començat la seva batalla particular, reunint els seus socis per tancar files.
Tots aquests esforços van dirigits cap a un únic objectiu: obtenir els vots que calen per guanyar la votació i mudar-se a la seu de la Presidència, el palau romà del Quirinal. Així ho ha corroborat Enrico Letta, líder del Partit Demòcrata, la principal formació de centreesquerra italiana "la seva candidatura existeix i és molt seriosa. Sé de parlamentaris, alguns del nostre grup, que han rebut una trucada de Berlusconi".
Li surten els comptes?
Però... exactament, com pot aconseguir el popular polític i magnat italià fer realitat el seu somni de ser cap d'Estat? Calen els vots de dos terços de l'hemicicle o majoria absoluta des del quart escrutini. I cap bloc compta amb tants suports per ells mateixos.
I, il cavaliere, amb una motxilla plena d'escàndols i sentències en contra a la seva esquena, no és una persona que generi consensos. Per això, és conscient que la seva possible candidatura no serà precisament rebuda amb els braços oberts pels seus rivals com ara el mateix Partit Demòcrata de Letta o el Moviment 5 Estrelles.
Possibles suports
En canvi, sap que pot comptar amb un bon grapat de vots dels seus socis de coalició: els ultres Matteo Salvini y Giorgia Meloni, líders de la Lega y Fratelli d'Italia respectivament, i altres petites formacions conservadores.
Així, les possibilitats de Berlusconi podrien aparèixer al quart escrutini, quan només necessitarà majoria absoluta, és a dir, 505 vots dels 1008 electors convocats a finals de mes. Ara mateix, suma al voltant de 450 vots: els 127 parlamentaris del seu partit (Forza Italia); 197 de la Lliga, 68 dels Fratelli, 33 dels delegats regionals i alguns grupuscles del Parlament centristes i conservadors.
Tot plegat són suposicions, ja que no es pot descartar que qualsevol d'aquests partits "traeixi" Berlusconi i converteixin la seva gran aspiració en un malson.
Floretes des dels seus mitjans
Mentre intenta aconseguir els suports que li manquen, Berlusconi prepara una gran ofensiva mediàtica, com no podia ser d'altra manera. El seu diari, Il Gornale, dijous passat ja va començar a preparar el terreny, publicant una peça titulada "Qui és Silvio Berlusconi?", on es fa un repàs de la seva vida i de les seves suposades fites.
En ell, el descriuen com una "bona persona i generosa", "pare de cinc fills i avi de quinze nets", "amic de tots i enemic de ningú" així com "un dels majors contribuents d'Itàlia". També el dibuixen com "un heroi de la llibertat, fundador del centredreta liberal, cristià i europeista".
Per si tot plegat fos poc, l'article atribueix a Berlusconi haver acabat amb la guerra freda, quan va reunir el 2002 el seu amic Putin i el llavors president dels EUA, George W. Bush. "Qui millor que ell?", es pregunta un dels polítics més controvertits de la història sobre ell mateix des del seu propi mitjà.