Els amants de les cerveses sempre tenen ganes de descriure el gust que els agrada més, la barreja de no sé quin ingredient amb un altre. Però, i si l'ingredient en qüestió és que l'aigua que s'ha fet servir per fer-la és reciclada de les dutxes, piques i rentadores d'un edifici d'habitatges? Doncs no és una fantasia, és la realitat d'Epic OneWater Brew.

La cervesa, diuen els seus creadors, és segura per beure perquè ha passat una sèrie de tractaments que inclouen la microfiltració i la llum ultraviolada. El cas és que aquest mecanisme emprat per a l'elaboració vol cridar l'atenció i posar el focus en l'escassetat d'aigua i la possible reutilització. 

"Els edificis a escala mundial utilitzen el 14% de tota l'aigua potable", diu Aaron Tartakovsky, director general i cofundador d'Epic Cleantec, a la CNN. Aquesta és tot just l'empresa de tractament d'aigua amb seu a San Francisco que va elaborar la cervesa en col·laboració amb una cerveseria local. "Gairebé cap edifici reutilitza aquesta aigua; això és el que estem intentant canviar".

Les peculiaritats de la cervesa

La cervesa és d'estil Kölsch, una beguda de cos lleuger originària d'Alemanya, i es va elaborar amb aigües grises reciclades de Fifteen Fifty, un edifici d'apartaments de luxe de 40 pisos a San Francisco. Ara bé, malgrat que el projecte promet i les ganes de posar-hi un adjectiu a aquesta cervesa són moltes, no està a la venda i el motiu es força clar. La normativa prohibeix l'ús d'aigües residuals reciclades en begudes comercials. Almenys de moment.

Cervesa feta amb aigües grises: el procediment que la fa apta

Epic Cleantec, tal com destaca la CNN, equipa els edificis amb el seu sistema de reciclatge d'aigua, eliminant la necessitat d'abocar les aigües residuals a un clavegueram per transportar-les a una instal·lació de tractament remota. El sistema recicla fins al 95% de les aigües residuals, segons l'empresa, ja sigui el que es coneix com a aigües negres, que prové dels lavabos, o les aigües grises, que prové de piques, rentadores, banyeres i dutxes.

Ho fa utilitzant primerament un tractament biològic per eliminar la matèria orgànica, després microfiltració mitjançant membranes de només 0,04 micres de gruix (aproximadament el 0,05% del gruix d'un cabell humà) i, finalment, desinfecció amb llum ultraviolada i clor, que fa que l'aigua sigui segura per a la seva reutilització. El sistema instal·lat a Fifteen Fifty està dissenyat per a poder reciclar fins a 28.391 litres al dia, destaca la mateixa cadena nord-americana.

L'aigua que bevem és l'aigua que bevien els dinosaures?

Sembla una pregunta absurda i surrealista. Però és que la respon també Tartakovsky a la CNN. Segons sembla, hi ha una percepció mental de què l'aigua reciclada no és tan neta com altres fonts d'aigua. En aquest sentit, és quan el director general d'aquest projecte recorda que tota l'aigua que hi ha al planeta és reciclada. "L'aigua que bevem avui és la mateixa que van consumir els dinosaures fa milions d'anys".

 

Imatge principal: cervesa / Unsplash