L'imaginari col·lectiu relaciona Texas amb el ranxo, la camisa de quadros i el barret de cowboy. Però Texas és també l'estat d'una figura que té tan poc a veure amb aquest estereotip com Beyoncé. Texas és, de fet, amb 30 milions d'habitants i 690.000 quilòmetres quadrats, un estat prou divers com per encabir-lo dins d'una candidatura. Per això un acte central de Kamala Harris amb l'impuls d'una diva mundial com a Beyoncé parlant sobre l'avortament (i malgrat va marxar sense cantar), tenia tot el sentit estratègic per a la candidata demòcrata.
Tot i que Texas és un estat tradicionalment republicà i no s'espera que canviï, per tant no és estat clau, la victòria de Trump sobre Biden l'any 2020 (52 contra 46% dels vots) va ser prou ajustada com per fer un darrer intent. Tot i que la majoria del mapa electoral de les darreres eleccions està pintat de vermell republicà en un estat majoritàriament rural, les grans ciutats de Dallas, San Antonio i Houston son republicanes i part dels seus cinturons urbans també.
Si a més es té en compte que el 60% de la població dels Estats Units defensa el dret a l'avortament segons una enquesta recent, mentre Trump no acaba de deixar clara la seva opinió, i que el patiment de les dones que han de canviar d'estat i pateixen per la seva vida poden ser de qualsevol ideologia, la proposta guanya força. I amb la companyia de Beyoncé, encara més, i a la vegada et garanteixes que el missatge no queda allà, a Texas, sinó que s'escampa per tot el país.
Amb 30.000 persones al Shell Energy Stadium de l'equip de futbol de Houston i 80.000 més mirant-ho a Youtube, per una vegada la més esperada d'un míting de Kamala Harris no era la pròpia Kamala Harris. "Volem a Beyoncé", deien impacients els comentaris de l'aplicació de vídeo, molts d'ells, axò sí, en portuguès i amb banderes del Brasil perquè allà hi ha vertadera devoció amb l'artista. Quan efectivament va arribar The Queen, en un acte dedicat pràcticament en la seva totalitat a la defensa del dret a l'avortament en un estat on està prohibit, els espectadors van embogir tot i l'espera i malgrat que va marxar sense cantar cap cançó.
Sonava Freedom pels altaveus i, minuts després, Beyoncé parlava amb potència i carisma indiscutibles. "No estic com a celebritat. No estic aquí com a política. Estic aquí com a mare. Una mare que es preocupa profundament del mon que els meus fills i tots els nens viuran", va dir, abans de demanar el vot per Kamala Harris i elogiar-la per "pressionar amb el que el país necessita: unitat".
Abans, la seva mare deia que estava "convençuda que criaria les meves filles en un mon amb llibertats garantides". I després Beyonce, acompanyada de Kelly Rowland, defensaria que estava allà perquè "és hora de cantar una nova cançó", clara referència al fet que Harris pugui ser la primera presidenta dona de la història del país.
"És impossible no sentir l'energia, la positivitat, la humanitat aquí", va esperonar Beyoncé, que va fer una picada d'ullet a la cançó d'Imagine de John Lennon. "Imagina les filles creixent sense límits. Imagina els seus sacrificis fets per ser testimonis de la força d'una dona", va dir, i va rematar: "Per a cada dona: et necessito. La teva veu té poder i magnitud, el teu vot és una eina valuosa", va afegir, abans de donar pas a Kamala.
Una sentència contra l'avortament
L'any 2022, un Tribunal Suprem dominat per conservadors perquè Trump va designar-ne una tercera part dels actuals durant el seu mandat va revocar una sentència de la mateixa cort de l'any 1973, la Roe vs Wade que emmarcava l'avortament com a dret constitucional basat en la llibertat individual. Des d'aquesta darrera sentència, 12 estats republicans han prohibit l'avortament, amb penes de presó i risc per a la vida de moltes de les afectades que es veuen obligades a canviar d'estat. Els metges, a més, es troben entre l'espasa i la paret si volen ajudar una dona amb la seva elecció.
Durant el míting, abans de Beyoncé i de Harris, van parlar dones que havien patit per intentar exercir el dret d'avortar a Texas, fins i tot patint per la seva vida, i també metges a favor dels postulats demòcrates.
Harris va defensar que "el govern no ens ha de dir que hem de fer amb els nostres cossos". "Dones que heu patit i que us tracten com a criminals, us veiem i estem aquí amb vosaltres", va esperonar Harris, que va fer un avís per a les ciutadanes i ciutadans d'estats on l'avortament sí que és legal. "Si creus que estàs protegit perquè vius a un altre estat, no ho estàs, perquè pot haver un veto nacional a l'avortament. Les eleccions importen", va dir Harris, que va advertir que si guanya Trump encara posaria més membres del Suprem. "Trump no confia en les dones, però jo sí", va afegir Harris, que va recordar que "el progrès sempre va acompanyat de lluita".
Harris va interactuar de manera específica amb els joves, tot preguntant primer si hi havia gent de la generació Z i després responent: "Una cosa que m'encanta de vosaltres és que esteu impacients pels canvis". "Veig el vostre poder i sé que alguns voteu per primer cop, puc veure com aixequeu les mans?", va animar. "Guanyarem, guanyarem, guanyarem", repetia amb un entusiasme que s'encomanava.