Nova ensopegada de Sánchez amb Biden. El govern dels Estats Units no ha mencionat Espanya en el comunicat oficial d'agraïments per l'evacuació de l'Afganistan publicada ahir. En el text, el secretari d'estat nord-americà, Antony J. Blinken, ha volgut agrair la implicació de diversos països en l'"esforç global" que s'està duent a terme en les últimes jornades des de l'aeroport de Kabul. Entre ells, el secretari d'estat destaca altres membres de l'OTAN, com ara França, Alemanya, Itàlia o el Regne Unit; i altres aliats com ara Kuwait, Rwanda i Uganda. Dels vint-i-sis països mencionats, Blinken deixa fora Espanya, també membre de l'OTAN i involucrada en la guerra de l'Afganistan.
A l'hora dels agraïments, el president espanyol, Pedro Sánchez, que enmig de la crisi cerca erigir-se en líder europeu per a la seva gestió i s'ha vantat de les operacions d'evacuació, ha estat ignorat pels EUA.
Esforç col·lectiu
En la carta, el secretari d'estat agraeix l'"esforç col·lectiu" dels aliats dels EUA en l'evacuació de les forces occidentals que han intervingut a l'Afganistan. Blinken distingeix entre dos grups de països: els que han evacuat o evacuaran ciutadans nord-americans i els que han rescatat afganesos en risc alt de ser perseguits pel règim talibà.
En el primer grup, els EUA reconeixen els esforços de Bahrain, Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Kazakhstan, Kuwait, Qatar, Tadjikistan, Turquia, Ucraïna, els Emirats Àrabs Units, el Regne Unit i Uzbekistan. En el segon grup, Blinken agraeix Albània, Canadà, Colòmbia, Costa Rica, Xile, Kosovo, Macedònia del Nord, Mèxic, Polònia, Qatar, Ruanda i Uganda.
Sembla que malgrat els aires de Sánchez, Espanya no ha resultat un aliat clau pels EUA en aquesta missió.
Sánchez, líder europeu
Després de dies amb un perfil baix i moltes crítiques per part de l'oposició per la gestió dels nens migrats a Ceuta, Pedro Sánchez ha reaparegut a l'escena política de la mà dels principals líders de la Unió Europea (UE). En una compareixença davant els mitjans amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; al president del Consell Europeu, Charles Michel, el president espanyol s'ha mostrat com un líder al capdavant de la crisi d'Afganistan.
Les crítiques d'inacció i indiferència que col·leccionava de l’opció han estat ofegades per la llarga llista d'elogis que li han dedicat Von der Leyen i Michel. No és d'estranyar, ja que Sánchez ha ofert la base de Torrejón d'Ardoz com a hub per a gestionar els evacuats. En altres paraules, el president espanyol ha saltat voluntàriament a la palestra per afrontar un dels temes que més compromet als estats europeus: els refugiats.
La base de l'armada espanyola que els dos líders europeus han visitat juntament amb el president espanyol està preparada per acollir unes 800 persones. S'espera que vagin arribant col·laboradors afganesos de les forces europees en els següents dies i que des de la base siguin redistribuïts per als diversos estats membres. És un tipus de funcionament en la gestió de les persones refugiades que ja s'ha posat en marxa. "Moltes d'aquestes persones ja s'han redistribuït a Dinamarca o països bàltics", ha explicat Sánchez.