El president dels Estats Units, Joe Biden, ha celebrat aquest diumenge la caiguda del règim del president sirià, Bashar al-Assad, i ha fet valdre els esforços de la Casa Blanca per debilitar els seus aliats internacionals, amb Rússia i l'Iran al capdavant. En una declaració posterior a la reunió amb la seva cúpula de seguretat, Biden ha celebrat la fi d’un govern que “ha maltractat, torturat i assassinat a centenars de milers de sirians innocents”. "És un acte de justícia fonamental i el moment d'una oportunitat històrica per al poble sirià, que durant tant de temps ha patit per construir un futur millor per al seu orgullós país", ha manifestat.

Biden ha reconegut, però, que “ara s'obre un moment de risc i incertesa per al país; establir una transició política”. El president nord-americà ha assegurat que els Estats Units “parlaran amb totes les faccions sirianes” en un procés de traspàs del poder liderat per les Nacions Unides per tancar l'era de “brutalitat” de la família Al-Assad al país, que ha durat més de cinquanta anys. En referència al discurs dels rebels islamistes posterior a la presa de Damasc, Biden ha dit que la Casa Blanca ha pres nota de “les declaracions dels grups jihadistes dels últims dies, que ara estan dient el que és correcte, però tenen grans responsabilitats”.

Biden ha declarat que la transició “ha de ser determinada pel poble sirià” i que ha de ser un traspàs “que els allunyi del règim d'Al-Assad cap a una Síria independent; sobirana i independent, amb una nova constitució i un nou govern que estigui al servei de tothom”. El president ha advertit als rebels que han enderrocat un govern amb un “macabre historial de terrorisme i abusos de drets humans” que “no s’equivoquin”.

Així mateix, el president dels Estats Units ha volgut ressaltar la importància i influència que, a parer seu, la Casa Blanca ha tingut en la caiguda d’Al-Assad. En aquest sentit, Biden ha atribuït l’enderrocament del govern sirià a la debilitat de l'Iran i Rússia, dos aliats estratègics del règim d’Al-Assad i, al mateix temps, rivals dels nord-americans. “Això és perquè Ucraïna, recolzada pels nostres aliats, va erigir un mur contra les forces russes invasores, infligint danys massius que van deixar Rússia incapaç de protegir el seu principal aliat a l’Orient Mitjà”, ha declarat el president sortint de la Casa Blanca.

La reacció europea

El ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, José Manuel Albares, ha assegurat que “a tothom li interessa una Síria pacífica i estable” i ha advertit que "s'ha d'evitar que es produeixi una balcanització de les diferents regions de Síria en mans de diferents grups". En aquest sentit, el ministre ha destacat la importància que sigui el poble sirià el que decideixi "com vol ser governat", mantenint "la integritat territorial del país”.

Per la seva banda, el ministeri d'Exteriors francès ha assegurat que aquest és un "dia històric" per a Síria i el seu poble, ja que la caiguda del govern suposa la fi de "més de 13 anys de repressió extremadament violenta". "Bashar al-Assad deixa un país sense sang, buidat de gran part de la seva població que, si no ha estat sotmesa a l'exili, ha sigut massacrada, torturada i bombardejada amb armes químiques pel règim i els seus aliats. França presta homenatge a totes les seves víctimes", ha subratllat en un comunicat.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha ressaltat alhora que la fi d'Al-Assad és "una bona notícia". "El més important ara és que es restableixi ràpidament la llei i l'ordre a Síria. Totes les comunitats religioses i totes les minories han de gaudir de protecció ara i en el futur", ha subratllat a la xarxa social X. Per la seva banda, la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha coincidit que el final d'Al-Assad és "un primer gran sospir d'alleujament per a milions de persones després d'una eternitat d'horrors comesos pel règim".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!