El president nord-americà, Joe Biden, ha convençut la resta de líders del G7, reunits en una cimera en Carbis Bay (Regne Unit), per llançar un gran pla d'infraestructures que contraresti l'avenç de la Xina. Així, els dirigents del G7 han acordat aquest dissabte llançar la iniciativa Build back better for the world (reconstruir millor per al món) per "respondre a les necessitats tremendes d'infraestructures als països d'ingressos mitjans i baixos", ha informat la Casa Blanca. El pla anirà dirigit a nacions de Llatinoamèrica, el Carib, l'Àfrica i l'Indopacífico.
El pla vol ser una alternativa al projecte xinès One Belt, One Road (una ruta, un cinturó), que pretén revitalitzar la coneguda com Ruta de la Seda mitjançant la modernització d'infraestructures i telecomunicacions per millorar la connectivitat entre Àsia i Europa.
Resposta a l'impacte de la Covid-19
El pla té per objectiu "ajudar a estrènyer les necessitats de més de 40 bilions de dòlars en infraestructures que necessita el món en desenvolupament, i que s'ha vist exacerbada per la pandèmia de la Covid-19", va dir la Casa Blanca. La proposta nord-americana pretén mobilitzar capital del sector privat per impulsar projectes en quatre àmbits: el clima, la seguretat sanitària, la tecnologia digital i la igualtat de gènere, a més de comptar amb inversions d'institucions financeres.
Biden està posant el focus sobre la Xina, que competeix per l'hegemonia mundial davant EE. UU., durant aquesta cimera dels líders de les democràcies més industrialitzades del món (EE. UU., el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, Canadà, Japó, més la Unió Europea).
Johnson i els acords del Brexit
En paral·lel, els líders dels països més rellevants de la UE i les autoritats comunitàries han fet aquest dissabte front comú en les seves reunions amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per recordar-li que el Regne Unit ha de complir els acords que va subscriure en sortir de la UE. Johnson va mantenir entrevistes bilaterals amb el francès Emmanuel Macron, l'alemanya Angela Merkel i els presidents de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el Consell Europeu, Charles Michel, abans de reprendre les sessions plenàries de la cimera del G7 a Cornualla (sud-oest d'Anglaterra).
La qüestió del protocol sobre Irlanda del Nord, element nuclear de l'Acord del Brexit que van rubricar el Regne Unit i la UE, va centrar les converses, com van reconèixer posteriorment les parts implicades, sense que hagin transcendit avenços de moment. Les autoritats comunitàries van ser contundents en sortir de la seva entrevista amb Johnson: "Ambdues parts han d'implementar el que es va acordar. Hi ha unitat completa a la UE sobre això", van destacar a Twitter Von der Leyen i Michel.
Els dos màxims representants de la UE van recordar que l'Acord de Divendres Sant, de 1998, i la pau a Irlanda són "capitals" i que el protocol subscrit per Londres "preserva" aquests avenços. "Volem les millors relacions possibles amb el Regne Unit", van recalcar els màxims responsables de l'administració comunitària. Per la seva part, Boris Johnson va traslladar als seus interlocutors que espera "pragmatisme i concessions" per part de tots mentre es protegeix la pau a Irlanda del Nord.