El president dels Estats Units, Joe Biden, mantindrà aquest divendres una conversa telefònica amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, en la qual tractaran la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, entre altres assumptes. La Casa Blanca ha informat avui de la trucada en un comunicat, en el qual no s'ha especificat l'hora en què es produirà ni si s'efectua a petició de Washington o de Pequín. En la nota, el Govern nord-americà ha emmarcat la conversa com a part dels seus "esforços en marxa per mantenir línies de comunicació obertes" entre ambdós països. Això es produeix després que la Xina hagi donat suport a la teoria de Rússia sobre un suposat pla dels Estats Units i Ucraïna que implica armes biològiques. Per la seva part, els nord-americans han especulat que es podria tractar d'una operació de falsa bandera per justificar el seu propi ús d'aquestes armes a Ucraïna. A més de la guerra, un altre assumpte de què parlaran els mandataris serà de com gestionar la competència internacional entre la Xina i els Estats Units.

Cimera bilateral

Davant de l'estancament de la guerra a Ucraïna, la Xina dona alguns senyals de voler desmarcar-se de Rússia i apropar-se a occident. El primer ministre xinès, Le Keqiang, va afirmar la setmana passada que Pequín i Washington han de "dialogar més" en un context de "creixents desafiaments a escala global". I precisament això és el que passarà en la conversa de demà. "Xina i els EUA necessiten més diàleg i comunicació. Les portes estan obertes i no s'han de tancar ni apostar per un desacoblament. Ambdues parts han de respectar les preocupacions i interessos dels altres i conduir les diferències de manera racional i constructiva", va dir Li en una roda de premsa després de la sessió anual de l'Assemblea Nacional Popular. Llavors, la "competició" entre els dos països ha de ser "saludable i justa" i les relacions bilaterals han de "continuar cap endavant, malgrat els alts i baixos dels últims trenta anys".

Armes biològiques

La presumpta existència d'armes biològiques a Ucraïna va arribar la setmana passada al Consell de Seguretat de l'ONU. L'ambaixador rus, Vasili Nebenzia, va presentar davant del Consell el que va dir era només "una petita part" de la gran quantitat de proves que el Departament de Defensa nord-americana desenvolupava a trenta laboratoris d'Ucraïna, mitjançant convenis amb el Ministeri de Sanitat, un programa d'armes biològiques. Allà, en alguns casos "molt a prop de la frontera amb Rússia", tenien lloc "experiments biològics molt perillosos" -va afirmar-, per a la qual cosa es valien de tres vectors principals per disseminar els patògens: ocells migradors, ratpenats i animals invertebrats com polls i puces. "Personal dels Estats Units amb immunitat diplomàtica ha dirigit aquests experiments", va dir.

Si hi havia dubtes sobre el suport constant de Pequín a Moscou, va quedar més que clar amb la intervenció de l'ambaixador xinès Zhang Jun, qui va parlar de "la informació pertinent (sobre les armes biològiques) presentada per Rússia" i la necessitat d'"abordar adequadament les preocupacions de Rússia per acceptar una verificació multilateral". Zhang va ser més lluny en desmarcar-se dels Estats Units: va afirmar que aquest país té "356 laboratoris a tot el món que diuen són transparents", per la qual cosa va demanar accés a ells "per aconseguir aclariments i treure les nostres pròpies conclusions". Per la seva part, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va expressar la preocupació de l'Aliança perquè Rússia pugui orquestrar una operació falsa que inclogui la utilització d'armes químiques a Ucraïna, que ha acusat prèviament d'acollir aquest tipus d'armament.