"I aquesta és la fragilitat de la democràcia: si no la vigilem, si no la defensem, simplement no s'aguantarà". Segons la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, aquesta és la lliçó que es desprèn de l'assalt al Capitoli, un episodi negre en la història nord-americana que va tenir lloc tot just fa un any. Per no oblidar-ho, tant Harris com el seu president, Joe Biden, han comparegut aquest dijous des del mateix edifici en el qual milers de seguidors de Donald Trump van irrompre, deixant cinc víctimes mortals. La justícia nord-americana encara no ha assenyalat directament a l'expresident com a possible agitador de la insurrecció, però per a Biden no hi ha cap dubte: Donald Trump és el responsable de la "xarxa de mentides" que va fer creure a milers de ciutadans que les eleccions van ser falsejades.
Ego ferit
El 6 de gener de 2021, Joe Biden va ser confirmat successor a la presidència dels EUA després de guanyar els comicis de 2020. Tal com ha explicat aquest dijous, va ser l'"ego ferit" de Trump el qual el va impulsar a teixir una "xarxa de mentides" per intentar aturar la cerimònia. En aquell moment, desenes de milers dels seus seguidors van creure el frau electoral i van acudir a la seva crida. Encara avui, un any i diversos processos d'investigació després, són moltes les persones que creuen en Trump. "No pot acceptar que va perdre", ha asseverat Biden, "valora més el poder que els seus principis".
La democràcia, en perill
Tal com han assegurat Biden i Harris, la democràcia en els Estats Units es troba en un punt extremadament delicat. "L'assalt violent que va tenir lloc aquí, el mer fet que les eleccions van estar molt a prop de ser revocades, reflecteix la fragilitat de la democràcia", ha lamentat Harris. "Hem d'unir-nos en defensa de la nostra democràcia per formar una unió més perfecta, establir la justícia, garantir la calma domèstica, proporcionar una defensa comuna, promoure el benestar general i assegurar-nos les benediccions de la llibertat per a la nostra prosperitat i posteritat", ha conclòs.
En el darrer any, els Republicans han bloquejat dos projectes de llei impulsats pels Demòcrates per contrarestar les restriccions al vot que han imposat en els últims mesos els conservadors a escala estatal. Aquestes noves mesures limiten el sufragi dels llatinoamericans, afroamericans i persones amb menys recursos econòmics. Els conservadors asseguren que el seu objectiu és evitar irregularitats en el procés electoral, però els Demòcrates creuen que el seu veritable objectiu és acabar amb els controls que van impedir a l'expresident revocar els resultats de les eleccions presidencials de 2020.