Quan va despertar, Corea del Nord seguia allà. Una mica això li ha passat al president dels Estats Units, Joe Biden, que s'ha trobat ja amb el primer avís seriós del règim nord-coreà, aquesta vegada a compte de les maniobres militars conjuntes entre els EUA i Corea del Sud.

Ha estat la germana i presumpta hereva de Kim Jong-Un, Kim Yo-Jong, qui ha llançat la primera amenaça, avisant en un comunicat la seva intenció de trencar el pacte per rebaixar la tensió militar amb Corea del Sud firmat el 2018, com a resposta a les maniobres militars conjuntes entre Seül i Washington.

Segons informa l'agència Efe, el missatge no estava dirigit únicament als sud-coreans, ja que específicament tenia Biden com a receptor, a qui se li avisa que la seva participació en les maniobres militars pot privar-lo d'"un son reparador" durant el seu mandat, una cosa que l'agència citada interpreta com una al·lusió a un reinici de proves d'armes de destrucció massiva per part del règim nord-coreà.

Militars nord-americans i sud-coreans participen en programes de vacunació contra la Covid / US Dept. of Defense

El missatge de Kim ha estat publicat pel diari 'Rodong' i arriba precisament en vigílies de l'arribada a Seül aquesta setmana dels secretaris d'Estat i Defensa dels EUA, Antony Blinken i Lloyd Austin, una visita destinada a coordinar una nova estratègia per afrontar la qüestió nuclear nord-coreana, en un context en què Corea del Nord combina una tímida obertura per pal·liar els efectes de la pandèmia amb noves demostracions de poder militar.

Els canals de comunicació, bloquejats

Sempre segons Efe, el missatge nord-coreà arriba després que diumenge passat la Casa Blanca informés que, malgrat no haver obert cap comunicació pública amb Corea del Nord, ha estat tractant d'establir contacte a través dels anomenats "canals posteriors" des de mitjans de febrer sense rebre resposta. Un d'aquests canals seria la representació diplomàtica que Corea del Nord té en l'Organització de les Nacions Unides.

La setmana passada, Corea del Sud i els EUA van iniciar les seves maniobres militars conjuntes de primavera, que duraran fins al 18 de març, i que aquesta vegada s'han vist enormement reduïdes d'una banda a causa del coronavirus i per una altra per no revoltar els ànims de Pyongyang, que els considera un assaig per envair el seu territori.

"Vigilarem l'actitud i comportament de Corea del Sud de cara al futur i si es torna més provocatiu podríem prendre mesures extraordinàries tals com la ruptura del pacte militar intercoreà", va explicar Kim Yo-jong, vicedirectora d'un important òrgan de propaganda i una de les portaveus del règim des de 2020. La dirigent també va amenaçar de dissoldre el Comitè per a la Reunificació Pacífica de la Pàtria, l'òrgan que s'encarrega del diàleg amb el Sud.

 

Imatge principal: La germana i presumpta hereva de Kim Jong-Un, Kim Yo-Jong / Efe