Ucraïna no està gaire contenta amb el paper que l'OTAN està jugant en el conflicte amb Rússia. El ministre de Relacions Exteriors d'Ucraïna, Dmitro Kuleba, va acusar l'aliança, encara no fa ni una setmana, de "no fer literalment res" davant la guerra. El ministre, però, va elogiar per les seves decisions "revolucionaries" de donar suport a Kíiv. Qui sap si també podria acabar no gaire satisfeta amb el paper dels Estats Units. El president dels EUA, Joe Biden, ha dit que els Estats Units no subministraran coets ni armes de llarg abast que puguin arribar a Rússia. L'objectiu és alleugerir les tensions amb Moscou sobre el possible desplegament de míssils de llarg abast que poden recórrer una distància, aproximadament, de 300 quilòmetres. 

No ha estat una decisió fàcil per a la Casa Blanca que, segons sembla, hauria escoltat atentament les súpliques d'Ucraïna. La intenció és no deixar escapar ni un centímetre més de la regió del Donbass, on la situació començar a ser crítica. Moscou estaria fent servir míssils i artilleria de llarg abast i Ucraïna no es vol quedar enrere. Però els Estats Units no acaben d'estar-ne convençuts. "No enviarem a Ucraïna armes o sistemes de coets que puguin atacar Rússia", ha explicat el mateix Biden als periodistes. La reacció de Moscou no s'ha fet esperar. L'expresident rus Dmitri Medvedev ha qualificat les declaracions de Biden com a "raonables" i ha avariat que si les ciutats del seu país haguessin estat atacades, aleshores les forces russes "haurien atacat el centre d'aquestes decisions criminals". 

Severodonetsk, a punt de caure

Ucraïna sembla que podria perdre la ciutat de Severodonetsk pròximament. Els bombardejos russos són constants i haurien destrossat ja una gran part de la ciutat, que tenia una població de 100.000 habitants abans de la guerra. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reconegut a última hora del diumenge que "tota la infraestructura crítica" i "més de dos terços dels habitatges de la ciutat" haurien estat "completament destruïdes" i ha demanat "armes més modernes per defensar la nostra terra". "Per defensar el nostre poble". 

"La situació s'ha intensificat extremadament", ha dit aquest diumenge el governador de la regió de Lugansk, Serhiy Haidai. Els testimonis han dit que la ciutat estava sent bombardejada "200 vegades per hora" mentre que les forces russes intentaven tallar les línies de reforç i rodejar els defensors restants. Les autoritats ucraïneses han descrit les condicions de Severodonetsk com una reminiscència de Mariúpol, la ciutat portuària que va caure el 20 de maig després de gairebé tres mesos d'atacs implacables.

Situació crítica al Donbass

Els prorussos van dir fa uns dies que uns 8.000 soldats ucraïnesos estaven presoners al Donbass, segons ha dit l'ambaixador de l'autoproclamada república popular de Lugansk a Rússia, Rodion Miroshnik, al canal Solovyov Live. "Hi ha molts presoners. Per descomptat, n'hi ha més al territori de la República Popular de Donetsk, però també nosaltres en tenim prou, i ara la xifra total ronda els 8.000", ha assegurat i recull l'agència oficial TASS. "Això és molt. I literalment se n'afegeixen centenars cada dia", va afegir. 

I no només es parla de soldats presos. Zelenski va exposar fa una setmana, al diari ucraïnès Pravda, que el seu exèrcit perd fins a un centenar de soldats al dia a la regió del Donbass: “Des d’avui entre 50 i 100 persones moren cada dia en la direcció més difícil. A l’est del nostre estat. Defensen Ucraïna, la nostra independència de la qual tothom parla”. 

 

Imatge principal: un soldat ucraïnès observa un pont destrossat per l'exèrcit rus / Efe