És oficial: Donald Trump ja no és el president dels Estats Units. El mandat del 45è president de la història dels EUA ja ha acabat i ha començat el mandat de Joe Biden, que després de jurar el càrrec, ha pres possessió com a 46è president i comandant en cap del país des del Capitoli de Washington.

Biden s'ha convertit en president dels EUA després d'una cerimònia molt menys concorreguda que altres anys, marcada per les restriccions de la Covid i l'assalt al Capitoli del passat dia de Reis. Però més enllà de la fi de l'era Trump, avui tots els americans també han vist com Kamala Harris s'ha convertit en la primera dona que ocuparà el càrrec de vicepresidenta del país.

"La democràcia ha prevalgut"

El primer discurs de Joe Biden com a president dels EUA ha estat contundent. El nou president ha començat assegurant que "la democràcia ha prevalgut", després que Trump digués en reiterades ocasions que les eleccions havien estat fraudulentes. A més, Biden ha definit el dia d'avui com "un dia d'història i d'esperança" assegurant que serà el president de tots els americans, tant d'aquells que el van votar com d'aquells que no ho van fer.

Biden no ha volgut deixar passar l'oportunitat per parlar de l'assalt al Capitoli del dia de Reis. El president ha promès fermament que no tornarà a passar "ni avui ni demà". Això ho ha lligat amb la petició de seguir el "camí de la unitat" per superar les múltiples crisis que enfronta el país, perquè sense ella "només hi ha amargor i fúria".

En aquest sentit, Biden ha assegurat que encara queda molt per "curar" les ferides del país i ha cridat a confrontar l'"extremisme polític, el supremacisme blanc i el terrorisme domèstic", els quals ha assegurat que derrotarà durant el seu mandat.

A més, Biden ha demanat a tot el país que rebutgi "la cultura en la qual els fets mateixos són manipulats, i fins i tot fabricats", referint-se a l'era de les fake news que Trump ha implantat durant la seva presidència.

Primera dona, primera afroamericana i primera asiaticoamericana

De fet, Kamala Harris no només ha estat la primera dona a jurar com a vicepresidenta dels Estats Units, també ha estat la primera afroamericana i la primera persona d'origen asiàtic a ocupar el càrrec, ja que el pare de Harris és jamaicà i la seva mare índia, i tots dos van immigrar als Estats Units per tal d'estudiar a la Universitat de Berkeley. "Juro solemnement que secundaré i defensaré la Constitució dels Estats Units contra tots els enemics, estrangers i domèstics; que mantindré una fe real en això". Així ha començat el jurament de Harris, que ha jurat el càrrec amb l'ajuda de la jutgessa Sonia Sotomayor, la primera magistrada llatina del Tribunal Suprem americà.

Harris ha jurat el càrrec amb la mà sobre de dues Bíblies, com és tradició: una d'elles va pertànyer a una amiga de la seva família, Regina Shelton, i la segona va ser propietat del difunt jutge Thurgood Marshall, que va ser el primer afroamericà que va formar part del Tribunal Suprem i és un dels grans referents de la vicepresidenta electa.

Trump, a Florida

Per quart cop a la història i per primer en 150 anys, el president sortint dels EUA, Donald Trump, no ha assistit a la presa de possessió del seu successor i pocs minuts abans de l'inici del mandat de Biden, Trump ha arribat a Palm Beach, al sud-est de Florida, a bord de l'avió presidencial, l'Air Force One, procedent de la base aèria Andrews, a Maryland, als afores de Washington.

Des de l'aeroport de West Palm Beach, on hi ha l'aeroport, fins a Mar-a-Lago, la residència oficial de Trump, centenars dels seus seguidors s'han concentrat per donar-li la benvinguda amb banderes, cartells, samarretes i gorres amb els colors de la bandera dels EUA.

En canvi, el vicepresident sortint, Mike Pence, sí que ha assistit a l'acte, al qual també hi han anat la majoria dels congressistes nord-americans i els tres expresidents vius, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama, tots tres amb les seves respectives parelles, Hillary Clinton, Laura Bush i Michelle Obama.

Els tres expresidents dels EUA que han assistit a la presa de possessió de Joe Biden, Barack Obama, George Bush i Bill Clinton, amb les seves parelles / Efe