Reunió sense acord. El president dels Estats Units, Joe Biden, i el primer ministre britànic, Keir Starmer, es van reunir aquest divendres a Washington i van reafirmar el seu suport a Ucraïna, però no van prendre una decisió sobre si permeten o no a Ucraïna l'ús de míssils occidentals de llarg abast contra territori rus, un pla que ha provocat les amenaces d'una guerra amb l'OTAN per part de Moscou. L'expectativa en aquesta trobada era alta, tot i que no s'ha produït l'anunci que esperava Kíiv. En declaracions a la premsa després de la reunió, Starmer ha afirmat que les discussions continuaran amb un “grup més ampli d'individus” durant la setmana de reunions d'alt nivell de l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York, que se celebrarà a la fi d'aquest mes. Starmer ha afegit que la reunió "no era per a prendre una decisió concreta", qui ha defensat el dret d'Ucraïna a defensar-se i va assegurar que l'OTAN continuarà fent costat a Ucraïna.

Suport a Ucraïna

L'assumpte sobre l'ús dels míssils no va aparèixer en el comunicat final de la reunió ni en les declaracions que tots dos líders van oferir abans de la reunió. Biden ha aprofitat la paraula per agrair a Starmer el "lideratge" que el Regne Unit ha mostrat a la guerra d'Ucraïna i ha reiterat que Washington està "compromès" a ajudar a Ucraïna en la seva defensa de l'"agressió russa". Per la seva banda, Starmer ha expressat el seu suport a Ucraïna en "aquesta vital guerra per la llibertat" i ha afirmat que els pròxims mesos seran "molt importants" per al camí del conflicte. 

Hores abans de la reunió, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, havia insistit que el seu país necessita atacar objectius militars situats a l'interior de la Federació Russa per canviar el curs de la guerra a favor seu. Altres aliats com Polònia volen que els EUA permetin a Kíiv utilitzar aquests míssils per atacar objectius militars dins de Rússia. Amb tot, resten a l'espera de quan Biden anunciarà algun canvi. Fins ara la política dels Estats Units ha estat fer costat a Ucraïna i, des de l'inici del conflicte, li ha lliurat més de 55.000 milions de dòlars en armament, però ha posat condicions sobre com Kíiv ha d'usar les armes que lliura els EUA o que estan fabricades amb components estatunidencs per a evitar una escalada amb Rússia. El passat mes de maig, Biden va autoritzar per primera vegada a Kíiv realitzar atacs sobre territori rus, en concret, per defensar la llavors assetjada ciutat de Khàrkiv.

Autoritzar l'ús de míssils

Una possible mesura que podria prendre Biden és autoritzar l'ús per part d'Ucraïna dels míssils britànics Storm Shadow per atacar objectius fora del seu territori. El Regne Unit i Ucraïna necessitarien l'aprovació del president estatunidenc, ja que alguns components d'aquests míssils són fabricats als Estats Units.

Ucraïna també vol comptar amb autorització per poder utilitzar contra Rússia els míssils estatunidencs de llarg abast ATACMS, que Washington ja ha enviat a Ucraïna. No obstant això, el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, va advertir aquest divendres en una roda de premsa que Biden no anava a anunciar cap canvi en la política estatunidenca de moment. "No hi ha canvis en la nostra visió sobre la provisió de capacitats d'atac de llarg abast perquè Ucraïna les usi dins de Rússia. No esperaria cap anunci important sobre aquest tema", va dir. Un dels majors temors dels EUA continua sent una escalada amb Rússia. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!