El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, i l'exmandatari republicà Donald Trump (2017-2021) han assolit ja la xifra màgica de delegats necessària per declarar-se matemàticament els candidats dels seus partits a la Casa Blanca. La victòria de Biden ha arribat tot just deu minuts després que tanquessin, a les 19.00 hora local (23.00 GMT), els col·legis electorals de l'estat de Geòrgia, que li han proporcionat els delegats necessaris per catapultar-lo per sobre dels 1.968 que necessitava per assegurar-se la candidatura. Mentrestant, Trump ha hagut d'esperar gairebé fins al final de la nit per proclamar la seva victòria. Ha estat l'estat de Washington, que ha tancat els seus col·legis electorals a les 20.00 hora local (3.00 GMT de dimecres), el que li ha permès superar el llindar de 1.215 delegats necessaris per tornar a convertir-se en el nominat presidencial republicà.
Tanmateix, malgrat haver-se convertit matemàticament en els nominats a la Casa Blanca, tant Biden com Trump hauran d'esperar a les convencions dels seus partits per proclamar-se oficialment candidats per a les eleccions de novembre. La convenció republicana tindrà lloc del 15 al 18 de juliol a Milwaukee (Wisconsin), mentre que la cita demòcrata es durà a terme a Chicago (Illinois) del 19 al 22 d'agost.
Una nit electoral clau
La jornada electoral d'aquest dimarts mancava de la brillantor que tradicionalment se li atorga al superdimarts, celebrat el passat 5 de març i considerat el dia més important de les primàries presidencials dels Estats Units en ser quan voten 14 dels 50 estats del país. Aquesta nit ha estat una espècie de "mini" superdimarts, amb victòries de Biden i Trump en les primàries dels dos partits a Geòrgia, Mississipi i Washington. Els demòcrates també han celebrat primàries al territori de les Illes Mariannes del Nord, al Pacífic, on Biden ha obtingut els sis delegats en disputa. Mentrestant, els republicans s'han reunit a Hawaii per votar en caucus o assemblees veïnals, de les quals encara no es tenen resultats.
D'especial importància eren les primàries a l'estat de Geòrgia, on Trump i Biden van fer campanya aquest dissabte en mítings que es van celebrar gairebé de manera simultània i a menys de 100 quilòmetres de distància. Geòrgia és un dels sis estats clau que decidiran el resultat el novembre juntament amb Carolina del Nord, Arizona, Michigan, Wisconsin i Pennsilvània. A més, la victòria allà podria arribar per un grapat de vots, com va passar el 2020 quan Biden va guanyar Trump per un marge del 0,23 %. El gran botí d'aquest estat són els votants independents o d'idees més moderades, que seran l'objectiu principal d'ambdós candidats de cara a novembre.
Una campanya tensa
Amb Biden i Trump convertits matemàticament en candidats, arrenca ara una intensa campanya electoral de vuit mesos que promet ser especialment aspra, amb ambdós intercanviant atacs per desgastar l'oponent. Tot just obtenir la nominació demòcrata, Biden ha emès un comunicat agraint als votants el seu suport i considerant que "l'amenaça que representa l'exmandatari és més gran que mai". El president ha acusat el seu contrincant d'estar "duent a terme una campanya d'odi, revenja i represàlies" que amenaça la mateixa llibertat i democràcia, comparant el moment actual amb la guerra civil nord-americana.
Per la seva part, Trump ha qualificat la jornada electoral com "un gran dia de victòria". "Però ara hem de tornar a la feina perquè tenim el pitjor president de la història. El seu nom és Joe Biden, de vegades anomenat el corrupte Biden, i ha de ser derrotat", ha recalcat el líder republicà. Malgrat tot, el camí cap a les eleccions no serà fàcil per a cap dels dos: l'exmandatari afronta quatre judicis i 91 càrrecs penals, mentre que Biden haurà de bregar amb qüestions sobre la seva edat, ja que amb 81 anys és el president més longeu dels Estats Units, a més de crisis internacionals a Gaza i Ucraïna.