Bielorússia guarda armes nuclears de Rússia dins del seu territori. Ha rebut entrenament i també classes. Ara, des de Minsk, el missatge és clar. No dubtarà a utilitzar les armes nuclears emplaçades per Rússia al seu territori si és agredida, ha alertat avui el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko.
"Déu no vulgui que jo hagi de prendre la decisió d'utilitzar aquestes armes. Però no tindré cap dubte si ens agredeixen", ha declarat durant una visita a la regió de Minsk, citat per l'agència BELTA.
La resposta de Bielorússia serà "immediata"
Lukaixenko, el principal aliat de Moscou en la seva campanya militar contra Ucraïna, ha indicat que les armes nuclears russes que s'emplaçaran pròximament al seu país fan falta "perquè ni un sol peu de bastard torni a trepitjar el terra bielorús". El cap d'Estat bielorús ha indicat que, si el país és agredit, "la resposta serà immediata".
"Ho he dit ja diverses vegades", ha afegit, i ha assenyalat que "és poc probable que algú vulgui declarar la guerra contra un país que té armes com aquestes. Són les armes de les superpotències".
La setmana passada, el president rus, Vladímir Putin, va anunciar el desplegament de l'armament nuclear tàctic en territori de la veïna Bielorússia a partir del 8 juliol, sobre la base de l'acordat entre Moscou i Minsk el març passat.
Moscou i Minsk oficialitzen l'emmagatzematge nuclear
Els ministres de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, i de Bielorússia, Víktor Jrenin, van subscriure fa uns dies a Minsk una sèrie de documents que reglamenten l'emmagatzematge d'armes nuclears tàctiques russes al territori bielorús.
"En el context d'una escalada extremadament forta de les amenaces i de l'activitat de les missions nuclears conjuntes de l'OTAN estem obligats a prendre mesures de represàlia a l'àmbit militar-nuclear", va dir Xoigú.
"D'acord amb la decisió dels nostres comandants suprems, s'ha organitzat la feina per desplegar armes nuclears no estratègiques de Rússia al territori de Bielorússia", va recalcar.
Armes nuclears per a tothom
Per altra banda, Lukaixenko ha posat de manifest que si algun altre país vol unir-se a una unió Rússia-Bielorússia, podria haver-hi "armes nuclears per a tots". Rússia va avançar fa dies un pla per desplegar armes nuclears tàctiques a Bielorússia, en el primer desplegament del Kremlin d'aquest tipus d'armes fora de Rússia per primera vegada des de la caiguda de la Unió Soviètica l'any 1991, fet que ha generat preocupacions a Occident.
En una entrevista publicada a la televisió estatal de Rússia, Lukaixenko, l'aliat més fidel del president Vladímir Putin, entre els veïns de Rússia, va comentar que "s'ha d'entendre estratègicament" que Minsk i Moscou tenen una oportunitat única d'unir-se. "Ningú està en contra que el Kazakhstan i altres països tinguin les mateixes relacions properes que tenim amb la Federació Russa", va dir Lukaixenko i recollia Reuters.