Gir de guió a Bielorússia i del seu president, Alexandr Lukaixenko. Les autoritats del país han indultat Raman Pratassièvitx, exdirector del mitjà opositor NEXTA, que havia estat condemnat a vuit anys de presó.
"Literalment, ara mateix he signat tots els documents del meu indult. Es tracta d'una notícia simplement meravellosa", ha assenyalat el periodista, citat per l'agència estatal BELTA.
Pratassièvitx ha afirmat estar "profundament agraït" a Bielorússia i personalment al president Alexandr Lukaixenko per aquesta decisió.
El cas de Raman Pratassièvitx
El periodista, fundador de NEXTA, la principal font d'informació durant les protestes opositores multitudinàries contra el frau electoral a les eleccions presidencials de l'agost del 2020, va ser criticat durament per l'oposició bielorussa per la seva actitud durant el judici. Pratassièvitx va accedir a col·laborar amb el procés i va declarar haver estat utilitzat pels enemics del règim bielorús.
"Primer a Varsòvia, després a Lituània. I posteriorment, simplement em van fer fora. Lamento sincerament que les meves accions hagin tingut aquestes conseqüències", ha arribat a dir.
El periodista ha sostingut que va ser un "gran error" intentar aconseguir "canvis a través d'una divisió a la societat" i ja justificat la seva oposició al règim de Lukaixenko amb l'argument que era molt "jove i estúpid".
"El meu desig sincer era canviar la vida del nostre poble i el nostre país per a millor, però estava molt equivocat, vaig triar el camí equivocat", ha ressaltat, al mateix temps que ha admès "obertament la derrota política" de l'oposició. En aquest sentit, també ha promès que "treballaria en benefici de la societat i contribuiria al desenvolupament de Bielorússia".
Detingut quan viatjava amb Ryanair
Pratassièvitx va ser detingut amb la seva parella, la russa Sofia Sapega, el 23 de maig del 2021, després que Lukaixenko ordenés desviar a l'aeroport de Minsk el vol de Ryanair en què viatjaven d'Atenes a Vílnius, amb l'argument que existia una amenaça de bomba a bord.
En resposta a la "pirateria" i el "segrest" de l'avió per part de Minsk, la Unió Europea va acordar ampliar les sancions contra el règim de Lukaixenko, tancar l'espai aeri amb aquest país i va recomanar a les aerolínies europees evitar sobrevolar Bielorússia.
Tots dos van ser acusats de terrorisme i organització de disturbis, càrrecs que Pratassièvitx va admetre en una entrevista en un canal de televisió, confessió que els opositors van considerar obtinguda sota amenaces i tortures.