El règim bielorús dirigit per l'autoritari Alexandr Lukaixenko ha desmantellat almenys 56 ONG en el marc de la seva política de persecució contra organitzacions de la societat civil, tal com ha informat la institució de drets humans Vesná. Només el 22 de juliol van ser liquidades més de mig centenar d'ONG, d'acord amb la llista actualitzada d'associacions afectades.

La societat civil

Entre les noves ONG il·legalitzades figuren l'Associació de Drets per a les Persones amb Discapacitat, l'Associació per a l'Educació Continuada, l'Oficina de Desenvolupament Regional, el Centre per a l'Assistència a Famílies i Nens, el Centre de Solucions Ambientals, i una associació per a lluitar contra el VIH, entre altres.

El Ministeri de Justícia de Bielorússia també ha denunciat davant el Tribunal Suprem a l'Associació de Periodistes (BAJ), a la qual ha congelat el seu compte bancari, per a liquidar-la per haver violat suposadament la legislació de les ONG. Així mateix, va acudir al Suprem per a desmantellar el Centre PEN, encapçalat per la Nobel de Literatura Svetlana Alexiévich, membre del presídium del consell coordinador opositor a Bielorússia. Setmanes abans, el govern va declarar "extremistes" la web i les xarxes socials del canal Belsat, una de les principals tribunes de l'oposició.

Les raons

La setmana passada Lukaixenko va dir que la "neteja" de les ONG a Bielorússia no era fàcil, perquè hi ha unes 2.000 al país que són "organitzacions no comercials, bandits i agents estrangers en un petit país", als quals "els van rentar el cervell amb diners estrangers".

Lukaixenko ha volgut justificar aquest divendres l'ofensiva contra les organitzacions, perquè aquestes, va dir, "compleixen encàrrecs polítics sota el pretext d'una labor caritativa i projectes socials, estan complint encàrrecs polítics", ha assegurat el líder bielorús


Segons Lukaixenko, l'augment de les ONG al país és un senyal que augura de la preparació d'una "revolució de color".

Persecució

En paral·lel, el règim també porta setmanes promovent una campanya de persecució contra mitjans i periodistes independents. Segons ha confirmat aquest dilluns l'Associació de Periodistes (BAJ), 27 periodistes es troben actualment empresonats.

El Comitè de Recerques de Bielorússia ha assegurat tenir informació que diverses ONG i mitjans de comunicació havien estat "involucrats en el finançament de protestes" contra el Govern de Lukaixenko. El fiscal general de Bielorússia, Andréi Shved, ha indicat avui que s'han obert 4.200 casos penals relacionats amb l'extremisme i terrorisme en el context de les protestes "antisocials" de l'any passat contra el règim.

Bielorússia viu una profunda crisi política des de les eleccions presidencials d'agost passat, en les quals va ser declarat guanyador per ampli marge Lukaixenko, resultat qualificat de fraudulent per l'oposició i Occident. Durant diversos mesos, milers de manifestants van sortir als carrers de diverses ciutats del país per a participar en manifestacions pacífiques, que van ser reprimides violentament per la policia.

 

Foto principal: el líder de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko / Efe