A Bielorússia, s’hi pot fer de tot. Quedar amb els amics, anar a un bar, al cinema, al teatre, a jugar a hoquei i, fins i tot, veure un partit de la lliga nacional de futbol, que no s’ha aturat. El coronavirus no existeix i l’estratègia del president del país, Alexander Lukaixenko, és fer vida normal.

Fa unes setmanes, fins i tot, va demanar als ciutadans del país que es rentessin les mans amb vodka per combatre el virus. També va dir que “els tractors curarien la Covid-19”, fent referència a la feina que fa el país en granges. Lukaixenko, que ocupa el càrrec de president del país des de la dissolució de l’antiga Unió Soviètica, també ha dit que beure alcohol ajuda a combatre el virus. "100 ml al dia per enverinar el virus". La llista és llarga.

Diversos periodistes consultats asseguren que de mesures de confinament, no se n’han pres. Tot el que hi ha són recomanacions. Fa un mes, a principis d'abril, segons el mitjà bielorús TUT.BY, s'aconsellava que la gent gran no sortís de casa, fer servir gel desinfectant a les botigues, fer seguiment telemàtic del curs universitari, sempre que es pugui, teletreball, tancament d’algunes discoteques i suspensió de bodes.

Però, per molt que Lukaixenko ho negui, el coronavirus existeix a Bielorússia. Des del 6 de maig, el país supera diàriament els 900 nous casos. A dia d’avui, hi ha un total de 34.303 persones infectades i 190 morts per Covid-19. El país, on hi viuen 9,5 milions de persones, la majoria en centres urbans, es troba ara amb una de les taxes per càpita més altes d’infecció per coronavirus a Europa.

bielorússia coronavirus captura TUT.BY

Gràfic on es poden veure els contagis per coronavirus (en groc), recuperats (en blau) i morts (en vermell) / TUT.BY

“La gent actua normal, com si no passés res”, explica la Kate, una estudiant universitària a ElNacional.cat. “Quedem amb amics, mengem, passegem i fem servir el transport”. I detalla que té alguns amics que es queden a casa i no fan servir el transport. “Així que hi ha dos grups de gent”, resumeix. Pel que fa a les famílies, algunes intenten treballar des de casa però explica que no sempre és possible. “Estem intentant incentivar els negocis online o que botigues que fins ara no disposaven d’aquest servei, el tinguin”, detalla.

“Tot funciona com sempre”, insisteix la professora d’anglès, Nina, en conversa amb aquest diari. “No hi ha res tancat. Les escoles funcionen com abans. Els pares, però, poden decidir que el seu fill no vagi a l’escola i ensenyar-los ells mateixos a casa. S’ha d’omplir un formulari. Això és precisament el que he fet amb el meu fill, no va a l’escola i estudia des de casa amb mi”. Ara bé, no tothom té aquesta opció. “Hi ha pares que treballen de manera presencial i no poden deixar els nens sols a casa”. Una cosa similar és el que passa a les universitats. Segons explica, s’han organitzat per continuar amb els estudis de manera telemàtica.

minsk unsplash

Minsk / Unsplash

“Hi ha por però no hi ha pànic, diria”, matisa Nina. “Tot i que no hi ha un confinament marcat, alguns bars o restaurants no obren perquè no tenen clients”. D’aquesta manera, remarca que no està prohibit trobar-se amb amistats o familiars però “la gent tria si escampar el virus o no”.

Preguntats per si caldria un confinament, expliquen que la opinió és diferent. “Molta gent pensa que si hi ha un confinament oficial, molts no sobreviuran perquè hi ha molta gent pobra que no té diners si no treballa, altres sí que pensen que és necessari per frenar el virus”.

Desfilada pel dia de la victòria

Mentre a Rússia Vladimir Putin cancel·lava la desfilada per commemorar el Dia de la Victòria, a Minsk els carrers estaven ben plens. Sense respectar distàncies de seguretat ni mascaretes. Unes imatges de contrast amb la resta de països.

De fet, va ser l’únic país de l’espai postsoviètic en celebrar la desfilada militar per commemorar els 75 anys de la victòria sobre l’Alemanya nazi. Lukaixenko no va voler-lo posposar.

Algunes veus, tímides, asseguren que la població no volia aquesta desfilada en plena pandèmia. Altres, insisteixen que van sentir-se obligats a anar-hi.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram