Les forces de seguretat bielorusses han dispersat aquest diumenge amb trets a l'aire les desenes de milers de manifestants que han tornat a sortir al carrer, per dotzè cap de setmana consecutiu, al centre de la capital del país, Minsk, per protestar contra el president, Aleksandr Lukaixenko.
Так выглядела стычка с силовиками возле Куропат сегодня. Люди в черном несколько раз выстрелили в воздух, взорвалась граната. pic.twitter.com/0EbnD0dnmR
— TUT.BY (@tutby) November 1, 2020
Malgrat les amenaces del president bielorús, més de 10.000 manifestants han acudit a la manifestació a la capital de Bielorússia entre crits de "Visca Bielorússia!" rumb a Kuropati, en franc desafiament a la policia que ha desplegat una gran quantitat de vehicles -entre els quals hi ha blindats-, i efectius antiavalots, segons ha informat el portal Tut.by.
Минск. На пересечении улиц Гамарника и Мирошниченко движется колонна техники силовиков. Дорогу начали переходить пешеходы, пропускать их не стали, через громкоговоритель звучит «Даем пройти колонне».
— TUT.BY (@tutby) November 1, 2020
Видео: Маша Борзунова / @tvrain pic.twitter.com/VdEJkWq45G
També han circulat per les xarxes socials vídeos on es poden veure tancs de l'exèrcit bielorús circulant pels carrers de la capital.
🇧🇾 - Despliegue del Ejército de Bielorrusia en las calles de Minsk. pic.twitter.com/WKiIYElbKG
— El Druso (@Eldruso) November 1, 2020
La policia ha procedit immediatament a detenir manifestants, en ocasions violentament, segons l'organització de drets humans bielorussa Vesná a Minsk, que també ha informat que ja han estat detinguts 69 manifestants, encara que, segons BelaPAN, la quantitat d'arrestats és més gran.
Минск. Так задерживали людей в районе Куропат этим вечером. pic.twitter.com/2ekVQBKQxW
— TUT.BY (@tutby) November 1, 2020
Finalment, part del grup de manifestants ha aconseguit accedir a Kuropati, malgrat els bloquejos policials, on els opositors han dipositat flors a les tombes i han encès espelmes. A més de Minsk, a les ciutats de Brest, Moguilev, Grodno i Vítebsk també s'han dut a terme marxes i protestes, segons Tut.by.
Crides a la protesta de l'opositora exiliada
La líder opositora a l'exili, Svetlana Tijanóvskaya, havia animat els seus conciutadans des del seu canal de Telegram i havia assegurat que donaria suport a tots els que "surtin a manifestar-se". "Avui els manifestants pacífics surten a manifestar-se en honor dels 'Dziadi'. Aquest dia és important per als bielorussos per dues raons. La primera és familiar, perquè honrem la memòria dels nostres avantpassats. La segona, popular, perquè la gent marxa pacíficament contra el terror imposat per l'Estat", ha afirmat.
La protesta estava dedicada als "Dziadi" (avis, avantpassats) i contra la violència policial. Normalment, el dia en honor als avantpassats se celebra cada 2 de novembre. Es tracta d'una data en què l'oposició bielorussa s'ha reunit tradicionalment durant anys per anar des del centre de Minsk a Urochische Kuropati, als afores de la capital, un cementiri on reposen les víctimes de les repressions estalinistes.
L'oposició havia anomenat aquesta protesta la "Marxa contra el terror" contra el president, que "ha declarat la guerra al seu propi poble", segons han comentat els organitzadors a Facebook, des de la seva polèmica victòria a les eleccions d'agost, que van degenerar en aldarulls i la fugida dels opositors al president, a qui acusen de falsejar els comicis.
Les amenaces de Lukaixenko
Lukaixenko havia assenyalat que podria continuar reprimint els manifestants en els últims dies. "Ja n'hi ha prou. No retrocedirem. Si algú toca un membre de les forces de seguretat, se n'ha d'anar, com a mínim, sense mans", va avisar aquest divendres en nomenar el seu nou ministre d'Interior, Ivan Kubrakov, l'excap de la força policial de Minsk.