La junta militar de Birmània ha ordenat aquest dissabte el tall de l'accés a internet a escala nacional, que coincideix amb les primeres manifestacions massives contra el cop d'Estat de dilluns, segons han informat diverses fonts.
La retransmissió en viu a les xarxes socials de les protestes va ser interrompuda de manera sobtada, mentre que diverses persones van confirmar a Efe que les comunicacions via aplicacions de mòbil han caigut, tot i que encara les línies telefòniques continuen funcionant.
Queixa d'Amnistia Internacional
L'oenagé Amnistia Internacional (AI) denuncia que el govern militar ha ordenat a totes les companyies de telecomunicació el tancament d'internet fins dilluns vinent.
"Els militars han de restablir totes les telecomunicacions immediatament i de deixar de posar en perill els drets de les persones. Tots els operadors mòbils i proveïdors de telecomunicacions de Birmània han de sol·licitar un aclariment urgent a les autoritats", denuncia en un comunicat el subdirector regional de campanya d'AI, Ming Yu Hah.
Manifestació a Rangun
Milers de persones han pres aquest matí els carrers de Rangun, antiga capital i ciutat més poblada del país, per manifestar el seu rebuig contra la nova junta militar, encapçalada pel cap de les Forces Armades, el general Min Aung Hlaing.
Abans que es tallés el directe, els manifestants es trobaven davant diverses unitats de la Policia, abillades amb material antiavalots.
"Birmània registra una apagada d'internet a escala nacional. Des del matí de dissabte, la connexió a tot el país ha baixat un 54 % sobre els nivells habituals, els usuaris estan patint dificultats per connectar-se a internet", apuntava abans del bloqueig complet el portal de seguiment Netblocks.
Els militars, que ja van governar el país amb puny de ferro des de 1962 fins a 2011, van prendre el poder dilluns en al·legar un frau massiu en les eleccions de novembre, on el partit liderat per la Nobel de la pau Aung San Suu Kyi va arrasar en imposar-se en el 83 % dels escons en lliça.
Desobediència civil
Per provar de frenar l'incipient moviment de desobediència civil iniciat, la junta militar ja va ordenar en els últims dies el bloqueig a l'accés a les xarxes socials Facebook, i algunes de les seves plataformes com Instagram o Whatsapp, així com Twitter.
Malgrat la celebració d'eleccions i el procés iniciat el 2011 a Birmània cap a una "democràcia disciplinada", com la denominen els uniformats, l'Exèrcit mantenia encara un ampli control sobre els aspectes polítics i econòmics del país.