Almenys cinc periodistes de la cadena de televisió Al-Quds, un mitjà vinculat a Hamàs, han mort aquest dijous a causa d’un bombardeig perpetrat per l’exèrcit d’Israel a l’hospital d’Al-Auda, ubicat al campament de refugiats de Nuseirat, al centre de la Franja de Gaza. A banda dels reporters, l’atac ha causat la mort de 15 persones més i ha deixat una trentena de ferits, segons han informat els mitjans palestins. Els treballadors d’Al-Quds han perdut la vida mentre es trobaven a l’interior del seu vehicle de transmissió d’imatges. El mateix mitjà ha confirmat la mort dels cinc periodistes a través del seu canal de Telegram, “mentre complien el seu deure periodístic i humanitari”. Les víctimes han sigut Faisal Abu al Qumsan, Ayman al Jadi, Ibrahim al Sheij Ali, Muhammad al Ladah i Fadi Hassouni. "Aquest crim sionista se suma a la sèrie de crims de l'ocupació contra periodistes i a la guerra d'extermini contra el nostre lluitador poble palestí”, ha explicat el mitjà.
Després de les acusacions, les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han especificat que l’operació que han portat a terme ha sigut un “atac selectiu” contra “un esquadró de l'organització terrorista Jihad Islàmica”. D’aquesta manera, les FDI han assegurat que els cinc morts eren terroristes “que es feien passar per periodistes”. A més, han aportat com a prova un llistat de membres de l’organització armada en què apareixen els seus noms. En concret, al text es poden llegir els noms d’Al Sheij, Al Ladah, Al Jadi i Hassouni com a “propagandistes”, i el d’Abu al Qumsan com a cap de seguretat de la milícia a Nuseirat. "Abans de l'atac, es van prendre nombroses mesures per mitigar el risc de danyar civils, incloent-hi l'ús de municions precises, vigilància aèria i recopilació addicional d'intel·ligència”, han assegurat les FDI sobre un atac en què han mort 15 civils més.
Per la seva banda, l’equip de premsa de les autoritats a Gaza, sota el control de Hamàs, ha reclamat als mitjans de comunicació internacionals que es facin ressò de la notícia i “condemnin els crims sistemàtics contra els periodistes i treballadors de mitjans palestins”. Així mateix, ha fet responsables de l’atac, també a Telegram, a “l'ocupació israeliana, l'administració nord-americana i els països que participen en el genocidi, inclosos el Regne Unit, Alemanya i França”. També han reclamat que es faci una “pressió efectiva” per "aturar el genocidi, protegir els periodistes i professionals dels mitjans a Palestina en general i a Gaza en particular i posar fi als assassinats contra ells".
Les xifres de la guerra
Amb aquest últim atac, la xifra de periodistes morts a Palestina puja fins als 201 segons el recompte de l’Oficina de Mitjans del govern de l’enclavament, on també s'inclouen les defuncions d'influenciadors i intel·lectuals. Des de l’inici de l’ofensiva israeliana, en resposta a l’atac de Hamàs del 7 d’octubre del 2023, han mort 45.361 palestins, gran part dels quals són dones i infants. La destrucció dels atacs ha generat una situació catastròfica a la zona, amb alts nivells de desnutrició que han provocat l’esclat d’una crisi alimentària a causa del bloqueig d’aliments que Israel porta a terme. Cada vegada amb més força, organismes internacionals i grups humanitaris qualifiquen la continuació de la guerra a Gaza de genocidi.