Mentre disminueixen els glaciars, els turistes augmenten. Recentment, els 53 països que formen part del Tractat Antàrtic, el sistema que regula les relacions internacionals de l’Antàrtida, s’han concentrat a Praga per estudiar els reptes que presenta el sisè continent, entre els quals es troben el canvi climàtic i l’auge del turisme, que supera ja el nombre de científics que investiguen l’àrea.
Segons la IAATO, l’Associació Internacional d’Operadors Turístics, l’Antàrtida va rebre la temporada 2012-2013 uns 34.316 turistes, mentre que al 2018 han arribat a visitar la zona 56.000 persones. Això suposa un increment d’entre un 38% i un 39% en sis anys, xifres que sobrepassen els 4.400 investigadors que estudien la zona durant els mesos d’estiu.
Les dades, segons informa eldiario.es, les ha ofert el viceministre de Medi Ambient txec, Vladislav Smrz durant la reunió anual que realitza el Sistema del Tractat Antàrtic on desenvolupen normes per governar i protegir el medi ambient i garantir la cooperació científica al nou continent. És per això que ja s’han pres noves mesures per regular el turisme com ara la prohibició de drons recreatius.
La directora del Programa Antàrtic d’EEUU, Kelly Falkner, ha matisat que la part positiva del turisme és quan els visitants van amb intenció d’aprendre, ja que “quan tornen, són com ambaixadors per a la resta del món”. Els turistes estatunidencs representen un terç del total, mentre que la presència turística a Espanya a l’Antàrtida és escassa.
La cimera dels estats membres del Tractat de l’Atlàntic finalitzarà el dia 11 de juliol. Posteriorment s’emetrà un informe amb mesures, decisions i resolucions que cada país haurà d’adoptar a la seva legislació estatal. Tot i així, Falkner ha afirmat que aquesta aplicació pot trigar anys, ja que “en el nostre cas, depenem del Congrés”.