Cada vegada més bel·licista. L'alt representant de la Unió Europea per Afers Exteriors, Josep Borrell, ha insistit una vegada més en el fet que la comunitat serà "irrellevant" en defensa si no inverteix més en innovació, el fet que "determinarà la nostra posició en l'escenari global els anys vinents". "O invertim molt en innovació en defensa o ens convertim en irrellevants. Sí, seguirem tenint exèrcits i organitzant desfilades, però des del punt de vista de les implicacions pràctiques en el joc de la política de la força ens convertirem en irrellevants", ha declarat aquest dimarts en la conferència anual de l'Agència Europea de Defensa (EDA).

Borrell ha subratllat que en l'actualitat "ha tornat la política de la força", motiu pel qual és necessari que la UE "es converteixi en un proveïdor de seguretat i actuï com a tal", quelcom que "dependrà molt de la nostra capacitat d'innovar". Recordem que pla estrella del polític lleidatà és la creació d'un exèrcit europeu de 5.000 soldats, ja que "Europa està en perill".

La despesa europea en defensa

Les dades de l'EDA assenyalen que l'any 2020 els 26 estats membres de l'agència van assignar 2.500 milions d'euros a la recerca i la tecnologia de defensa, una xifra que suposa 1,2% de la despesa total en defensa dels països integrants. Per contra, l'alt representant de la UE per Afers Exteriors ha assenyalat que els Estats Units dediquen "al voltant del 2%" del seu pressupost en defensa, recerca i innovació, mentre que Israel hi destina el 5% del PIB.

"La UE i els seus estats membres necessiten molt més en innovació en defensa i fer-ho junts, perquè fer-ho cadascun en el seu lloc, en el seu petit lloc, en alguns casos en el seu molt petit lloc, no serà rendible per ningú", ha ressaltat. Així, ha recordat que la majoria dels estats membres ha incrementat la seva despesa en defensa, però no pas la destinada a tecnologia i investigació. "Augmentem en els instruments clàssics, incrementant el que tenim, tot i que no invertint en el que no tenim i necessitem", ha resumit.

La tecnologia civil, arma de guerra

Borrell ha destacat que la defensa sempre ha estat "a l'avantguarda" de la innovació i que alguns avenços "amb tremendes implicacions" en l'àmbit civil van sorgir en les forces armades. Per tant, ha considerat que la innovació civil i militar "estan ara cada vegada més associades o, fins i tot, combinades". Finalment, ha alertat que "les tecnologies civils s'estan convertint en part de la guerra". "Tot es fa servir com a arma", ha conclòs.

L'objectiu de Borrell per aquesta legislatura és la creació d'un exèrcit europeu de 5.000 soldats, malgrat les diferències que guarda l'OTAN amb aquesta idea. De fet, l'alt representant de la UE per Afers Exteriors ja ha presentat el seu pla detallat per la unificació de la defensa de la comunitat.

 

Imatge principal: El primer ministre de Kosovo, Albin Kurti, i l'alt representant de la Unió Europea per Afers Exteriors, Josep Borrell / Efe