L'Alt Representant de la Unió Europea per Assumptes Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat aquest dijous que "ha començat el bombardeig en algunes parts de la frontera" de l'est d'Ucraïna, però que el club comunitari encara ha de decidir quines sancions s'han de prendre contra Rússia, fet que no passarà fins que "el nivell d'intensitat de l'agressió el requereixi". Aquestes declaracions arriben tan sols un dia després que diversos líders occidentals mostressin escepticisme sobre una suposada retirada de les forces russes de la frontera amb Ucraïna. En aquest sentit, el ministre europeu d'exteriors ha reiterat avui que si bé "hem tingut notícies sobre una retirada de tropes [russes], però no hi ha evidència d'això", "del que si tenim evidència i estem molt preocupats és sobre l'augment dels combats i forts bombardejos en algunes parts de la frontera, exactament la part que jo vaig visitar a principis de gener", ha anunciat aquest dijous. D'altra banda, l'OTAN ha manifestat que aquests suposats atacs són un "pretext" de Moscou per justificar una invasió que continuen assegurant que és "imminent".

Preocupació

Tal com ha assegurat aquest dijous Borrell, "en les últimes hores" han notat "molta desinformació per part de Rússia per crear una atmosfera d'atacs contra russos en aquesta part d'Ucraïna". "I si a això afegim que la Duma (la Cambra baixa russa) ha votat demanar-li al president (Vladímir) Putin reconèixer la independència" de les regions prorusses de Donetsk i Lugansk, "tot el paquet augmenta les nostres preocupacions". "Certament, estem molt més preocupats", ha dit Borrell. Abans d'assistir a la reunió amb els estats membres de la UE, el cap de la diplomàcia europea ha visitat aquest matí la seu de l'OTAN, des d'on els ministres de Defensa de l'Aliança van assegurar ahir que Rússia ha incrementat la seva presència militar a la frontera amb Ucraïna. Avui, Borrell ha manifestat que "està preparat" per a presentar "al més aviat possible" als seus homòlegs europeus el paquet de sancions contra Rússia que la UE ha estat preparant amb els seus aliats occidentals. "Ho farem quan arribi el moment, quan el nivell d'intensitat de l'agressió el requereixi", va assegurar l'exministre espanyol, qui va assenyalar també que "Europa està completament unida" sobre les sancions, entre les quals hi haurà mesurades financeres i energètiques.

Bombardejos?

Paral·lelament, el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, ha tornat a reiterar la seva preocupació per la frontera ucraïnesa, i per això participarà aquest dijous en una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU en la qual té previst denunciar que Rússia continua amb els seus plans per a una "invasió imminent" d'Ucraïna. D'altra banda, Stoltenberg ha dit al Wall Street Journal que creu que "Rússia intenta crear un pretext per a un atac armat contra Ucraïna. Encara no hi ha claredat ni seguretat sobre les intencions de Rússia". Una llar d'infants hauria estat la gran damnificada aquest dijous a Stanytsia Luhanska, a la regió de Lugansk, a l'est d'Ucraïna. Segons l'exèrcit d'Ucraïna, la llar d'infants hauria quedat destrossada per bombardejos dels prorussos a la zona del país. Dues persones haurien resultat ferides a l'incident. Un fet que aporta més tensió de la ja existent a la zona. D'aquesta manera, els prorussos haurien acusat aquesta matinada a forces del govern d'Ucraïna de fer servir morters, llançagranades i metralladores per atacar el territori, violant l'alto el foc, segons indica l'agència russa de notícies RIA. Per altra banda, el govern ucraïnès ha acusat els prorussos de violar l'alto el foc fent servir armes prohibides segons els Acords de Minsk.