L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha fracassat en l'intent de mediar entre Sèrbia i el Kosovo, segons informa el diari alemany Berliner Morgenpost. Borrell ha mantingut converses a Brussel·les amb el president serbi, Aleksandar Vucic, i el primer ministre del Kosovo, Albin Kurti, però ha reconegut que no hi ha resultats. "Les dues parts seran responsables de qualsevol escalada que es produeixi", ha indicat l'exministre espanyol. Tot i això, Borrell no es dona per vençut, perquè hi ha temps fins a l'1 de setembre.

L'actual tensió entre els dos països s'ha produït després que el Kosovo ha decidit substituir el document d'identitat i les matrícules sèrbies per altres de kosovars als punts fronterers, i, després d'alguns endarreriments, ha anunciat que ho aplicarà l'1 de setembre. La decisió ha provocat malestar al nord del Kosovo, fronterer amb Sèrbia.

El Kosovo, poblat majoritàriament per persones d'origen albanès, va proclamar el 2008 la independència unilateral, i va ser reconegut pels EUA i la UE, excepte Espanya, que temia assumir un precedent que podria utilitzar Catalunya. Sèrbia, que tampoc no reconeix la independència kosovar i reivindica el territori, té el suport de Rússia, però també es vol acostar a la UE. Aquesta és una important carta que té la UE sobre Sèrbia, perquè Belgrad està en converses avançades sobre l'ampliació comunitària, que va iniciar el 2014. El Kosovo és només un país candidat, però té el suport de l'OTAN.

El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha convidat aquesta setmana Sèrbia i el Kosovo a una desescalada de la tensió i a tornar a l'estabilitat. El mandatari ha advertit que "en cas que es posi en perill l'estabilitat, la Kosovo Force (KFOR) està preparada per intervenir-hi". La KFOR és una missió de pau que l'OTAN manté al país balcànic des de l'any 1999.

Des que el Kosovo es va declarar independent, les relacions entre els dos països mai no s'han arribat a normalitzar, perquè Belgrad no reconeix la situació. La Iugoslàvia comunista de Tito va reconèixer el Kosovo com a província independent de Sèrbia l'any 1974. Amb el reconeixement tenia un estatus menor que el de les denominades repúbliques iugoslaves, com eren Croàcia, Bòsnia, Eslovènia, Montenegro, Macedònia o la mateixa Sèrbia, però obtenia un perfil propi. Als anys 90, Iugoslàvia es va desintegrar després de les guerres dels Balcans, però Sèrbia volia seguir controlant igualment el Kosovo. Fins que el 2008 van guanyar les tesis de Pristina, amb el suport occidental.

Quan era ministre d'Exteriors espanyol, Borrell va defensar les tesis contràries a la independència unilateral del Kosovo.