L'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha advocat aquest divendres perquè la comunitat internacional s'encarregui d'"imposar" la creació d'un Estat palestí si es manté la negativa actual d'Israel. Un missatge que arriba després que el primer ministre d'Israel, Benjamín Netanyahu, hagi revelat la seva oposició a la creació d'un Estat palestí un cop es doni per tancada la guerra a la Franja de Gaza. Precisament, Borrell s'ha posicionat sobre si la resolució d'aquest conflicte és possible mentre Netanyahu es mantingui al poder, opinant que "òbviament, el govern d'Israel és un impediment, però els governs passen". En aquest sentit, ha assenyalat que el més important és saber "com entenen els ciutadans d'un costat i l'altre aquest conflicte i les possibles solucions".
Borrell n'ha parlat durant la seva intervenció en el solemne acte d'investidura, a proposta de l'Institut d'Estudis Europeus, com a doctor 'honoris causa' de la Universitat de Valladolid, on ha alertat que si no s'intervé des de la comunitat internacional manera, l'"espiral d'odi continuarà generació rere generació". "Els actors estan massa enfrontats per a poder arribar autònomament a un acord", ha argumentat, per la qual cosa ha animat el "món àrab, Europa, els Estats Units i tota l'ONU" a adoptar la decisió de reconèixer la creació d'un Estat palestí malgrat l'oposició d'Israel. "Crec que la seguretat d'Israel no pot aconseguir-se només per mitjans militars i tothom que diu estar a favor de la solució dels dos estats ha d'involucrar-se activament a fer-ho realitat". En aquest sentit, si la comunitat internacional hi està a favor, s'haurà "d'imposar" aquesta via.
D'altra banda, Borrell també ha aixecat polèmica quan s'ha pronunciat sobre Hamàs. En aquest sentit, ha recordat el vincle econòmic que va existir a finals del segle XX entre Israel i la milícia palestina, una relació que en aquell moment es va utilitzar per intentar debilitar Iàssir Arafat en el seu intent per culminar el procés de pau i assolir un Estat palestí independent. "Hamàs ha estat finançat per Israel durant anys per intentar restar poder a l'autoritat palestina de Fatah", ha assenyalat el líder europeu. Sobre l'actual escalada del conflicte i la destrucció de la Franja de Gaza, Borrell ha demandat amb "urgència" una pausa humanitària per "estabilitzar" la situació al territori, permetre que els ostatges israelians siguin "alliberats" i assegurar que Israel es "retiri de Gaza" una vegada això succeeixi.
Netanyahu no vol un Estat palestí
Netanyahu ja va remarcar aquest dijous la seva determinació per bloquejar l'establiment d'un Estat palestí, així com d'entregar el poder a l'Autoritat Nacional Palestina, com a part d'un escenari per a l'endemà de la guerra a la Franja de Gaza. "Els dic aquesta veritat als nostres amics nord-americans i també vaig aturar l'intent d'imposar-nos una realitat que perjudicaria la seguretat d'Israel", va dir Netanyahu, després de revelar que n'havia parlat amb l'administració de Joe Biden. Precisament, el president dels Estats Units ha donat suport a la solució dels dos estats. "Israel ha de mantenir el control de seguretat sobre tot el territori oest de la Vall del Jordà", va afirmar Netanyahu, fent explícita la seva voluntat de controlar tot l'actual territori palestí de Gaza i Cisjordània.